Summit

Trump uskoro s Putinom na Islandu, kao Reagan s Gorbačovim?

Vijesti / Flash | 15. 01. 2017. u 12:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump se planira sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom svog prvog putovanja u inozemstvu u svojstvu predsjednika SAD-a, ubrzo nakon što stupi na dužnost, a sastanak će vjerovatno biti održan na Islandu, tvrdi "Sunday Times".

Britanski list navodi da će Trump tijekom summita s Putinom, u tjednima nakon što postane predsjednik, pokušati  "resetirati" odnose sa Kremljom, kao kada se i bivši američki predsjednik Ronald Reagan svojevremeno sastao u Rejkjaviku sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovim 1986., tijekom hladnog rata.

"Sunday Times" kao izvor navodi neimenovane britanske dužnosnike za koje tvrdi da su ih Trump i njegov tim informirali o tom planu.

Trump, koji će biti inauguriran u petak, 20. siječnja počett će raditina sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja u okviru nastojanja obnovljanja veze između dvije sile, navodi se u tekstu.

Britanski list tvrdi, na osnovu informacija iz neimenovanih izvora koji su, kako objašnjava, o tom planu razgovarali sa dužnosnicima u ruskom veleposlanstvu u Londonu, da je Moskva spremna pristati na summit Trumpa i Putina.

Istovremeno, islandske vlasti kažu da nisu upoznate sa evantualnim planom za takav susret na tlu te zemlje, ali izražavaju spremnost da budu domaćin summita u cilju poboljšanja odnosa na relaciji Washington - Moskva, prenosi AFP.

.

Kopirati
Drag cursor here to close