Nema bojazni

Trovanje hranom u Mostaru: Građani se žale Bljesku, a ne prijavljuju institucijama

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 09:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih dana na redakcijski mail portala Bljesak.info obratilo se nekoliko građana s ciljem skretanja pozornosti na povećan broj stomačnih tegoba i trovanja hranom.

Prema pisanju sugrađana, više osoba je zatražilo pomoć u mostarskim bolnicama dok su neki, kako kažu, bili hospitalizirani po nekoliko dana jer se radilo o salmoneli.

Tragom ovih prijava, Bljesak.info kontaktirao je Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (ZZJZ HNŽ) gdje nam je priopćeno kako tijekom mjeseca kolovoza nije bio prijavljen niti jedan slučaj trovanja hranom ili bilo kakvim stomačnim tegobama.

"Da je bilo prijava mi bismo reagirali na zakonom propisane načine, te bi o tomu bio obaviješten i Federalni zavod", rečeno je iz ZZJZ HNŽ za Bljesak.info.

Kontaktirali smo i gradski inspekcijski organ. I u ovoj instituciji je za Bljesak.info priopćeno kako nisu imali pismenih prijava o ovakvim slučajevima, niti su imali pritužbe na objekte koje poslužuju hranu tzv. fast foodovi.

"Prijava pismenim, niti usmenim putem nije bilo. Činjenica je da se tijekom dana kada vladaju veće temperature zraka mora posebno obratiti pozornost prvenstveno na majonezu i mliječne proizvode, jer su to lako kvarljivi proizvodi. Gradska inspekcija Mostara nije zabilježila primjedbe građana, tako da nije bilo potrebe za izlaskom inspektora na teren", rečeno je iz inspekcijske službe Grada Mostara.

O slučaju trovanja hranom zatražili smo i informaciju iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

"Tijekom ovih ljetnih mjeseci na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar zabilježeni su samo sporadični slučajevi oboljelih od akutnih crijevnih infekcija kao što su alimantarne intoksikacije (trovanja hranom) i akutni gastroenteritisi. Uglavnom se radi o lakšim kliničkim oblicima bolesti, koji ne zahtijevaju bolničko liječenje. Tijekom ove ljetne sezone nije bilo epidemijskog izbijanja bolesti", priopćeno je iz Ureda za informiranje SKB Mostar za Bljesak.info.

Za razliku od Mostara u Zenici je zabilježeno trovanje 39 djece štićenika Javne ustanove "Dom porodica". Kod njih je zabilježeno trovanje salmonelom i to prilikom konzumiranja majoneze. Djeca su imala proljev, temperaturu i nagon na povraćanje, pa je nakon urađenih testova utvrđeno da je riječ o salmoneli. I u Sarajevu je zabilježen povećan broj oboljelih od trovanja hranom.

Kopirati
Drag cursor here to close