Edward P. Joseph

Treći entitet odvlači pažnju, srpsko pitanje je ključno u BiH

Vijesti / Flash | 02. 11. 2015. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ideja o trećem entitetu za Hrvate više služi za odvlačenje pažnje. To nije ključni problem.Srpsko pitanje je oduvek bilo ključno pitanje u BiH i odnosi Srba i Bošnjaka određuju kretanja u u zemlji. Hrvati su samo sledili te procese'', izjavio je za Radio Slobodna Europa američki analitičar Edward P. Joseph, koji je bio u međunarodnim misijama u BiH tijekom i nakon rata.

Joseph kaže da se, ukoliko Srbi i Bošnjaci postignu sporazum o odnosima Republike Srpske i središnjih institucija u Sarajevu, pitanje položaja Hrvata, odnosno trećeg entiteta, više uopće neće postavljati.

''Rasprava o statusu Hrvata je pokrenuta zbog nefunkcionalnosti BiH, a glavni uzrok za takvo stanje su odnosi Republike Srpske prema državnim institucijama u Sarajevu'', rekao je Joseph i dodao kako izlaz treba najpre tražiti u priznanju, odnosno suočavanju sa istinom u kakvoj situaciji se nalazi BiH.

''Dakle, ona je ne samo u političkom ćorsokaku, već je i ekonomska situacija katastrofalna, zbog čega nema baš neku svetlu budućnost. Povrh svega – jača utjecaj Rusije kao i privlačnost radikalnog islama'', kaže Joseph, koji je i izvršni direktor američkog Instituta za aktualna svjetska pitanja i profesor i istraživač na Školi za međunarodne studije na sveučilištu Johns Hopkins.

Istaknuo je kako je rizik da se veliki broj boraca iz BiH, kao i s Kosova, koji su otišli na ratišta na Bliskom istoku, da kada se vrate, počnu izvoditi terorističke akcije na Balkanu i radikalizirati stanje u BiH.

Time bi se, smatra, povećao rizik od međuetničkih incidenata, što bi moglo podtaknuti spiralu nasilja koje ne bi dostilglo razmjere kao 1990-ih.

''Drugo, da bez obzira koliko je složeno rešenje, uzrok takvog stanja je vrlo jednostavan, odnosno nalazi se u samom Daytonskom sporazumu. Naime, ovaj dokument je okončao rat ali na pogrešnim pretpostavkama koristeći etničko-teritorijalni pristup. Točnije, da bi se Srbi potakli da prihvate ovaj sporazum, dobili su entitet Republika Srpska što je bio ratni cilj njihovog rukovodstva, mada su težili potpunoj samostalnosti. Međutim, dobili su teritoriju što je bio njihov glavni cilj, kao i mnoge atribute državnosti u svom entitetu'', kaže Joseph navodeći kako je sve što se kasnije događalo samo posljedica takvog aranžmana.

Joseph smatra da jedino promjena odnosa u strukturi odnosa moći između Vlade u Sarajevu i RS pruža BiH šansu da postane funkcionalna država.

Kopirati
Drag cursor here to close