moore

Treći entitet nije prihvatljiv niti poželjan

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 08:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nije prihvatljiva niti poželjna. Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Jonathan Moore je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o izborima u Stocu, gdjeće boraviti tijekom vikenda, rekao je kak smatra da je najvažnije da će Stočani imati priliku da izaberu svoje predstavnike na lokalnoj razini.

''Događaji od 2. listopada ne mogu biti nikakav presedan za izbore u BiH ili drugdje. Svjestan sam i činjenice da nisu svi zadovoljni odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva i Apelacijskog vijeća Suda BiH, ali one su donesene i moraju se poštovati kako bi se omogućio nastavak izbornog procesa u Stocu'', rekao je i dodao da, iako razumije nezadovoljstvo određenih grupa, bojkot izbora ne bi donio ništa dobro.

Osvrnuo se i na Mostar rekavši kako je neprihvatljivo da više od osam godina građani nisu mogli birati ni gradonačelnika niti vijećnike u Gradskom vijeću.

''Takva situacija je neprihvatljiva. Mostarcima je uskraćeno pravo na demokraciju. Vodeće političke stranke u Mostaru moraju naći pravo rješenje za lokalne izbore što prije'', rekao je.

Govoreći o reviziji tužbe protiv Srbije, Moore ističe kako je ''šteta da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tijekom zadnjih dana desetogodišnjeg razdoblja od presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine''.

''Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugeriraju da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska. Faktori uključuju nedostatak jasnoće da li gospodin Sakib Softić i dalje ima punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterije Međunarodnog suda pravde, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna. Međunarodni sud pravde je potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995. godine i negiranje te činjenice je neprihvatljivo. Da bi se donijela pravda žrtvama i preživjelima genocida i ratnih zločina, koji su trpjeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uvjerenijim da će bilo kakva revizija imati šansu za uspjeh. Političari bi trebali biti iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close