Završna riječ

Traži se oslobađajuća presuda za zločin u Dretelju

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 13:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Ivana Medića kazala je da optuženi nije sudjelovao u zločinima počinjenim nad civilima u Dretelju kod Čapljine i zatražila oslobađajuću presudu. Iznoseći završnu riječ, braniteljica Emina Hasanović je navela da nitko ne spori da se u Dretelju sredinom 1992. godine dogodio 'strašan zločin', ali da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Medić to počinio.

"Nije osnovao niti je sudjelovao u osnivanju Dretelja, nije ispitivao nikoga niti je ubio. Nije nikoga prisilio na rad, nije uticao na uvjete u Dretelju, nije položio vozački niti je vozio auto u krugu vojarne. Nije imao diskriminatorski odnos prema bilo kome", rekla je Hasanović.

Sudu se obratio i Medić kazavši da se nada da će se prava istina o ovim događajima otkriti, te da će počinitelji odgovarati. "Nikada nisam sudjelovao u uhićenju, ispitivanju, niti sam to želio. Jedino što sam želio u tom momentu jeste da obranim domovinu i da živimo opet zajedno", izjavio je Medić, dodavši da Poskok nikada nije bio njegov nadimak.

Medić je kao nekadašnji stražar – zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem i Marinom Grubišić-Fejzić, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) – optužen da je sudjelovao u tjeranju zatočenika na prisilni rad i u mučenju. Od posljedica zlostavljanja, kako smatra Tužiteljstvo, nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednika Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika, a Grubišić-Fejzić stražar. Obrana je navela da je Medić povremeno boravio u Dretelju, ali da nije mogao uticati na stanje i uvjete boravka u ovom objektu. Hasanović je analizirala i iskaze osoba koje su svjedočile na okolnosti fizičkog i psihičkog zlostavljanja u Dretelju.

"Ni jedan od svjedoka u svom svjedočenju nije naveo da ga je optuženi udarao, kako stoji u optužnici. Zbog toga, Obrana smatra da je jedina pravilna odluka koje se može donijeti – oslobađajuća presuda", kazala je ona.

Analizirajući iskaze svjedoka koji su govorili da je Medić seksualno zlostavljao dvije zatočenice, Obrana je rekla da je iskaz jedne od svjedokinja kontradiktoran, te da je 'moglo doći do zamjene identiteta'. Hasanović je navela da niti jedan dokaz ne dovodi Medića u vezu sa stradanjem Bože Balabana i Nenada Markovića.

Prema Obrani, Tužiteljstvo nije dokazalo ni povezanost Medića sa drugim optuženima, kao ni da je znao da postoji sistem zlostavljanja. "Tužiteljstvo nije dokazalo da je Ivan Medić znao za napad, niti da mu je bilo tko i bilo kada priopćio njegovu ulogu u tom napadu", naglasila je braniteljica. Obrana optužene Grubišić-Fejzić će svoju završnu riječ iznijeti 10. ožujka, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close