Filmsko rušenje

Toranj u Mostaru 'leti u zrak'

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toranj nekadašnjeg rudnika u Mostaru bit će srušen u petak na spektakularan način - korištenjem dinamita, za što se pobrinuo stručnjak iz Zagreba dr. Josip Šintić, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, na lokaciji nekadašnjeg rudničkog kompleksa gradi se stambeno poslovni kompleks Oaza, a rušenje će u petak popodne izvesti tvrtka TIM-Z iz Širokog Brijega.

Dr. Šintić nam je potvrdio kako su se u četvrtak izvršile pripreme te kako za sada sve ide po planu.

''Pune se minske bušotine koje su napravljene po projektu i povezivat će se i stavljati zaštita protiv razbacivanja materijala. Riječ je o rušenju rudarskog tornja visokog 28 metara tehnologijom miniranja tako da se razore statički ključne pozicije bez rizika po okolinu'', rekao je Šintić za Bljesak.info i dodao kako će se toranj srušiti tako da će pasti na jednu, slobodnu stranu gradilišta.

''Toranj miniramo jer je riječ o čvrstoj i nezgodno armiranoj i visokoj konstrukciji čije bi rušenje strojevima trajalo vrlo dugo. Ovo, uz to što je relativno brzo, neće ometati druge radove na gradilištu, a malo je i atraktivno. Nije to baš svakodnevna stvar'', rekao je Šintić, koji ima iskustva u sličnim poslovima.

Tako je u središtu Rijeke rušio zgradu u kojoj su trebala ostati dva zida iz 19. stoljeća kako bi se u njih ugradila nova zgrada. Kaže, nam, kako će čitavo područje biti osigurano, regulirat će se privremeno promet, a da će toranj svakako pasti.

Kako se najavljuje, projekt Oaza nudit će stanove od 48 do 115 četvornih metara, po, kako se tvrdi, visokim standardima gradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close