Od Srbije do SAD-a

Tko predstavlja BiH u svijetu?

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 12:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH do sada je imenovalo više od 25 novih veleposlanika, odnosno generalnih konzula u svijetu, što znači da su na veći broj čelnih pozicija u bh. diplomaciji došli novi ljudi.

Mnogo novih veleposlanika je srpske nacionalnosti i njih je predložio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Najmanje desetak veleposlanika postavljeno je na Ivanićev prijedlog, a među njima ima i karijernih diplomata.

Željko Janjetović je ranije bio veleposlanik u Mađarskoj, a sada predstavlja BiH u Njemačkoj, dok je novoimenovani šef Misije pri UN-u Miloš Vukašinović radio u sjedištu MVP-a u Sarajevu.

Slično je i s Aleksandrom Dragičevićem koji je veleposlaničku poziciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zamijenio onom u Mađarskoj.

Lepa Babić, državna službenica u MVP-u i nekadašnja glasnogovornica Ministarstva, nova je veleposlanica  u Makedoniji, dok je Ivanićev savjetnik Predrag Grgić imenovan za veleposlanika u sjedištu at large.

Srpske pozicije popunili su i Branko Nešković (Velika Britanija), Duško Stanojević (Egipat), Lazar Mirkić (Srbija) i Igor Babić (konzul u Milanu).

Svi su oni bliski Savezu za promjene RS.

Nešković je obavljao dužnost Ivanićevog savjetnika, a Mirkić je bio zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Približan broj veleposlanika imenovan je na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića. Među njima je, također, nekoliko dokazanih diplomata.

Tako je Lidija Topić na čelu Misije BiH pri EU, Željana Zovko veleposlanica  u Italiji, Tomislav Leko u Austriji, a Darko Zelenika u Španjolskoj.

U Misiji pri UN veleposlanica je Lucija Ljubić Lepina, a u Švedskoj Vesna Ćuzić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svog savjetnika Harisa Bašića postavio je za veleposlanika u Danskoj, nekadašnjeg šefa osiguranja svog oca Alije Izetbegovića Harisa Lukovca za diplomatskog predstavnika BiH u Jordanu.

Također je nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića Kemala Mustafića postavio za veleposlanika u Iranu, a stranačkog kolegu Sanjina Halimovića za šefa Misije BiH pri OESS-u u Beču.

Muhameda Čengića postavio je za veleposlanika u Indoneziji, Mehmeda Halilovića u Kuvajtu, a Harisa Hrlu za veleposlanika u Saudijskoj Arabiji.

Kopirati
Drag cursor here to close