šumski požari

Tko podmeće požare u Hercegovini?

Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2015. u 13:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako vrlo neuobičajeno za ovaj dio godine požari bukte po hercegovačkim šumama, ali nema odgovora zašto do njih dolazi.

''Mogu samo potvrditi da je neuobičajeno da se krajem studenog pojavljuje ovako velik broj šumskih požara. Ostalo ne mogu komentirati. Ukoliko i postoje indicije da su požari podmetnuti ili da su ljudi svojim nemarom izazvali ove požare neke druge institucije će se izjasniti o tome'', rekao je u izjavi za Bljesak.info glasnogovornik Županijskog stožera Civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije rekao je kako je na njima se požar ugasi i da ne dođe do širenja požara.

''Na nama je da ugasimo požar, no simptomatično je to da u jednom trenutku u jednom danu izbije požar na različitih sedam mjesta, pa sami procijenite'', rekao je Ćubela novinarima u prije početka okruglog stola na temu "Prezentacija i analiza najboljih odabranih praksi u gašenju šumskih požara", koji se organizira se u sklopu projekta "Holistički model integralne zaštite od šumskih požara - HOLISTIC".

Ćubela je objasnio kako će se projekt implementirati u vidu nabavke kamera koje će se instalirati na određena mjesta koja su predviđena u ovoj županiji da bi se požar rano otkrio i da bi se moglo preventivno djelovati.

Također, kaže Ćubela, kamere bi mogle otkriti i piromane koji podmeću požar, no na drugim institucijama je da ih sankcioniraju.

''Nedavno je na Rujištu i u Konjicu gorjelo više požara gdje smo morali intervenirati i podizati oružane snage i helikoptere, a nitko ne snosi odgovornost za njih'', rekao je Ćubela.

Podsjetimo, u ovom mjesecu došlo je do nekoliko šumskih požara na području HNŽ-a.

Tijekom ponedjeljka i utorka na Humu su gorjela tri šumska požara, koja su uspješno ugašena. Helikopter Oružanih snaga ugasio je požar na Rujištu koji je izbio početkom studenog, te je intevenirao i na planini Treskavici. U Konjicu su poretkli tjedan gorjela dva šumska požara, a jedan od njih je ugašen uz pomoć helikoptera OS BiH. Također, protekli tjedan gorjeli su lokalitetu Rapti-Bijela, Makljenu i Bobanovom brdu.

Kopirati
Drag cursor here to close