Izjave

Thaqi: Nećemo dozvoliti novu Republiku Srpsku na Kosovu

Vijesti / Flash | 24. 08. 2015. u 06:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine bit će postignut sporazum o Zajednici srpskih općina, ali ta asocijacija neće imati izvršna ovlaštenja, kaže Hashim Thaqi. Kosovski ministar vanjskih poslova tvrdi da je Srbija uvijek željela da stvori Republiku Srpsku na Kosovu, ali kaže da se takva stvar neće dozvoliti.

"Smatram da će se postići novi sporazumi, posebno onaj o Asocijaciji srpskih općina. Ova asocijacija neće imati ni jedan karakter izvršnog ovlaštenja", rekao je Thaqi. "To je samo dobra volja i mogućnost međuopćinske dobre komunikacije na Kosovu", naveo je on za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaqi kaže da ni jedan sud ne može izjednačiti eventualni individualni zločin sa "srpskim genocidom" izvršenim na Kosovu, prenosi B92.

"Naravno nitko neće moći izjednačiti, ili pravi balans genocida Srbije na Kosovu sa eventualnim propustom ili greškom ožaloščenih pojedinaca iz redova albanske zajednice tijekom rata na Kosovu. Srbija je izvršila genocid na Kosovu i to se sada javno zna", rekao je Thaqi u intervjuu za program Glasa Amerike na albanskom.

Govoreći o proceduri za formiranje Specijalnog suda, Thaqi je izjavio da su donijete političke odluke i da se očekuje samo odluka Ustavnog suda. Potom slijede prvi koraci za formiranje Specijalnog suda, piše B92.

"Sada je to pitanje institucija Kosova, zajedno sa međunarodnim autoritetima, Europske unije. Dobit će se mišljenje Ustavnog suda. Mi mislimo da su glasanje i procedura bili po Ustavu i pravični. Ja se nadam da će stvari ići postupno. Sada je to više pitanje procedure, nego li političkih odluka", rekao je šef kosovske diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close