Svjedočenja

Svjedok: Nidžo je bio jedini u crnoj uniformi

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 17:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci Tužiteljstva BiH potvrdili su da je među vojnicima koji su odvodili vojno sposobne muškarce u Srednjoškolski centar (općina Prozor) bio i optuženi Nikola Marić, poznat pod nadimkom Kobra.

Zejnel Grbić ispričao je da su u srpnju 1993. godine u selo Duge (općina Prozor) došli pripadnici 'Kinder voda' Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te su, nakon pretresa po kućama, sve vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti odveli u Srednjoškolski centar u Prozoru.

Kako je rekao, među pripadnicima se isticao optuženi Nikola Marić, kojeg je svjedok poznavao još od prije rata. "Nisi mogao njega da ne uočiš jer je jedino on nosio crno odijelo. Svi su imali šarene uniforme, jedino je Nidžo bio u crnom, sa trakom preko čela", objasnio je svjedok i dodao da je Marić prilikom privođenja bio naoružan, ali da njega osobno nikad nije maltretirao.

Grbić je ispričao da je u Srednjoškolskom centru zatvoren sa oko 350 muškaraca iz okolnih sela sa područja općine Prozor, te da je nakon 15 dana prebačen u logor Dretelj kod Čapljine.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da smatra da je Marić bio 'glavni čovjek za 'Kinder vod', te da je u srpnju 1993. godine došao u selo Duge i naređivao da se ljudi privode i dovode na sabirno mjesto. Na ovu tvrdnju prigovorio je optuženi Marić, ističući je nije došao u Duge da privodi, već da se tog dana slučajno našao u selu.

"Ti mene nisi mogao vidjeti kako privodim. Taj dan ja sam slučajno tim putem prolazio, pa sam samo svratio do sela", rekao je optuženi, na šta je svjedok odgovorio da ta tvrdnja nije istinita. Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik HVO-a, od studenog 1992. do listopada 1993. na području Prozora sudjelovao u ubojstvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Galib Sabitović je također bio jedan od mještana sela Duge koji su u srpnju 1993. odvedeni u Srednjoškolski centar. On je potvrdio da je među vojnicima koji su kupili muškarce iz sela bio i optuženi Marić, kojeg je dobro poznavao još od prije rata jer mu je bio susjed.

"Na mjestu gdje su nas skupljali prije odlaska u Srednjoškolski centar, htio sam ga pitati šta je ovo, šta se događa. Međutim, on je nekako taj odgovor vješto izbjegao", kazao je svjedok. Treći svjedok Tužiteljstva je bio Ismet Bašinac, koji je iz sela Varvare protjeran također u srpnju 1993. godine.

Bašinac je iz kuće odveden u Srednjoškolski centar u Prozor, odakle je odvođen na prisilni rad u Gornji Vakuf. On je ispričao je da je tijekom zatočeništva viđao optuženog Marića, koji mu je upao u oči jer je imao 'kaubojsko ponašanje'. "To znači da se prema nama agresivno ponašao – uvijek dreka, vriska. Raja je skužila da se radi o opasnom tipu, pa su se svi sklanjali od njega", izjavio je Bašinac.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da ga Marić nikada nije maltretirao niti da je vidio da je bilo koga drugog fizički zlostavljao. "Osobno nisam ništa vidio, ali se sjećam da su zatvorenici koje je optuženi vodio na prisilni rad pričali da je bolje dobiti metak u čelo nego biti sa Nikolom Marićem", objasnio je svjedok Bašinac. Nastavak suđenja zakazan je za 5. veljače, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close