Tužiteljstvo u Mostaru

Svjedok kao vojni policajac u Konjicu

Vijesti / Flash | 22. 05. 2015. u 18:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Konjicu, Esad Gakić je izjavio da je kao vojni policajac bio stražar u školi 'Musala', ali da nije ulazio u svlačionice u kojima su bili zatočeni Srbi. Gakić je pred Županijskim sudom u Mostaru rekao da je u 'Musalu' prvi put raspoređen u šestom ili sedmom mjesecu 1993. godine, kada je upravnik zatvora bio Edo Žilić.

"Sa Ibrahimom Halebićem sam čuvao stražu ispred svlačionica u kojima su bili zarobljeni Srbi. Nikada nisam ulazio u svlačionice, a zadatak nam je bio da prijavimo tko od zarobljenika treba doktoru ili šta im treba od hrane. Iako sam bio vojni policajac, nisam nosio palicu, a oružje nikada nisam dužio. Imao sam pištolj od svog rahmetli oca", ispričao je optuženi.

Prema njegovom iskazu, u 'Musali' je tada bilo struje i vode i mnogi su dolazili da treniraju i da se istuširaju. Igrale su se i utakmice, koje su, kako je naveo, mogli da gledaju i zarobljenici ako bi izrazili želju. On je kazao da Hrvata u to vrijeme nije bilo u 'Musali'. Nakon 15-ak dana, kako je rekao, premješten je u vojni sud, da bi ponovno bio vraćen u 'Musalu' u rujnu ili listopadu 1994. i ostao tu oko mjesec i pol.

"Ponovno sam raspoređen na dužnost u 'Musalu', a upravitelj je bio Esad Muhibić. On me je i vratio. Za to vrijeme sam znao otići i na neki drugi zadatak ako mi je bilo naređeno", izjavio je Gakić. On je dodao da je bio prisutan kada je bila razmjena srpskih zarobljenika u Sarajevu, ali da nije vidio da je netko od njih bio ozlijeđen.

Esad Gakić je s Ramom Žilićem optužen za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su 1993. i 1994. godine bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole 'Musala' u Konjicu, nanoseći im velike patnje i ozljede. Optuženi Gakić je kazao da Žilića poznaje od prije rata, 'kao radnika i velikog majstora', te da u ratu nisu imali mogućnost da budu zajedno.

"Ne znam u kojim je formacijama Ramo bio, ne znam ni kad je došao. Zvali su ih 'prostorne strukture', tu su obično bili stariji ljudi, nisu bili uniformirani. Ramo je na sebi imao maskirnu bluzu i farmerice", ispričao je Gakić. Na suđenju je kao svjedok Obrane saslušan Bersoni Pandža, koji je naveo da je u svibnju 1993. doveden u logor 'Musala'.

"Ostavili su nas na dvorištu. Počela je padati kiša. Tada nam je prišao Ramo Žilić i sklonio nas s kiše. Toga se sjećam, drugo ne znam. Prema meni je Ramo bio korektan", rekao je Pandža.
On je izjavio da drugooptuženog Gakića nikada nije vidio. Nastavak suđenja zakazan je za 19. lipanj, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close