Vulin

Svijet će zbog Šešelja gledati kako Srbi tuku Srbe

Vijesti / Flash | 02. 12. 2014. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da to što je tužiteljstvo Haškog suda zatražilo vraćanje Vojislava Šešelja u Haag nije ništa novo i ponovio da je njegovo puštanje na slobodu služilo da se destabilizira Srbija.

"Kada je Šešelj pušten rekao sam da će doći trenutak kada će od nas tražiti da ga vratimo u Haag, da će on odbiti da se preda i da se priziva velika nesreća. Sve smo to znali, sve smo očekivali", rekao je Vulin gostujući na RTS.

On je dodao da očekuje kako će sud u Haagu donijeti političku odluku, kao što je donio političku odluku da pusti lidera radikala, a da će od Srbije tražiti da ga uhiti, pozivajući se na Zakon o suradnji s Haagom.

Ukoliko do toga dođe, kazao je Vulin, doći će do sukoba Šešeljevih pristalica s policijom i onda će svijet gledati kako Srbi tuku Srbe. Vulin je kazao kako se nada da se to neće dogoditi, jer će Vlada Srbije dati sve od sebe da se izbjegne takav scenarij.

"Molim sudsko vijeće, ostavite ga, kao što ste ga i pustili. Znam da ste razočarani što ništa nije mogao promijeniti i učiniti. Nemojte praviti još veću nesreću među Srbima", naglasio je Vulin, prenosi Tanjug.

Beograd neće sudjelovati u raspravi tužiteljstva i Haaškog suda o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, rekao je u ponedjeljak u povodu zahtjeva tužiteljstva da raspravno vijeće ICTY-a vrati Šešelja s privremene slobode u Srbiji predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

''Ovaj cirkus se nastavlja”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije, u prvoj reakciji jednog državnog dužnosnika u Beogradu na zahtjev iz Den Haaga.

Ljajić je, ocijenivši da je riječ o “slučaju bez presedana”, nagovijestio da se sve događa mimo Beograda.

“Tužiteljstvo, koje nije imalo nikakvih primjedaba (kad je Šešelj pušten na privremenu slobodu), sada ih postavlja i traži da se on vrati i pokušava loptu prebaciti u naše dvorište. Mi u toj raspravi Tužiteljstva i Suda nećemo sudjelovati ni na koji način”, rekao je Ljajić za RTS, rekavši da će “Beograd čekati odluku”.

“Kada odluka bude donijeta vidjet ćemo što ćemo, do tada se ne želimo baviti time”, poručio je Ljajić.

RTS podsjeća da Vojislav Šešelj danas novinarima nije bio dostupan za komentar, te da je ranije rekao kako se neće dragovoljno vratiti u Den Haag, što je jučer potvrdio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović.

Srpska radikalna stranka priopćila je na svojoj web stranici da je zahtjev Tužiteljstva “politički nalog, koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi tužitelj Serge Brammertz”.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru 19. studenog kako potpuno razumije frustracije ljudi koje svojim javnim istupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu, ali je naglasio da je njegov slučaj “potpuno u rukama sudskog vijeća”.

“Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovi humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj Ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne”, rekao je tada haaški tužitelj.

Kopirati
Drag cursor here to close