Rasterećenje sudova

Sudovi traže alternativno rješavanje predmeta

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 14:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč tomu što su sudovi u BiH postigli dobre rezultate ažurnost teško postiže zbog velikog priliva novih predmeta, zbog čega je zaključeno da je nužno pokrenuti inicijativu za rasterećenje sudova i alternativno rješavanje predmeta gdje god je to moguće.

Jedan je to od zaključaka sastanka timova za upravljanje promjenama Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banja Luci, koji je održan u Neumu 23. i 24. listopada, uz financijsku potporu UNDP-a BiH.

Pored Janje Jovanović, predsjednice Općinskog suda u Sarajevu, i Milenka Milekića, v.d. predsjednika Osnovnog suda u Banja Luci, ovom XV. po redu sastanku TZUP-a prisustvovao je i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, te predsjednici i predstavnici drugih sudova u BiH.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Tegeltija je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zadržana praksa održavanja sastanaka na kojima sudovi razmjenjuju iskustva i utvrđuju najbolju praksu.

Istaknuo je kako su zaključci proizašli iz suradnje ova dva suda rezultirali mnogim unapređenjima u pravosuđu te je iskoristio priliku da napomene da je Plan rješavanja starih predmeta u ovom trenutku prioritet u radu svih nositelja pravosudnih funkcija.

S tim u vezi, na sastanku je razmatran devetomjesečni izvještaj o radu dva najveća suda u BiH, zajedno sa realizacijom Plana rješavanja starih predmeta. Zaključeno je da su sudovi postigli značajne rezultate u tom smislu, ali da je i dalje potrebno sve resurse usmjeriti na rješavanje starih predmeta.

Pored toga, na sastanku je razmatran utjecaj primjene zakona o besplatnoj pravnoj pomoću u Bosni i Hercegovini na efikasniji rad pravosuđa. Izraženo je zadovoljstvo angažmanom ureda za pravnu pomoć pred sudovima u BiH što je dovelo do efikasnijeg rješavanja predmeta uz minimalne troškove, a zbog čega je institut besplatne pravne pomoći potrebno više afirmirati u svim dijelovima BiH kako bi se građanima osigurao što efikasniji pristup sudovima.

Inače, zajednički sastanci timova za upravljanje promjenama Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banja Luci osnovani su radi uspješnog provođenja pravosudne reforme unutar sudova čiji je cilj efikasniji i ekonomičniji rad suda, smanjenje broja zaostalih predmeta, unapređenje pristupa sudu i ostvarenja pravde, razmjena iskustava, definiranje aktualnih problema u pravosuđu i društvu uopće te informiranje nadležnih institucija i sredstava informiranja o istim.

Na sastanku sudjeluju predsjednici sudova i sudskih odjeljenja oba suda, rukovoditelji sudske uprave, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine te predstavnici međunarodnih organizacija i donatora pravosudnog sustava BiH, priopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close