Svjedočio Džiho

Suđenje Marku Radiću i ostalima, u predmetu Liska park

Vijesti / Crna Kronika | 27. 03. 2012. u 06:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Marku Radiću i ostalima, u predmetu Liska park, svjedočio je bivši doministar MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Šefkija Džiho.

U vrijeme incidenta u središtu Mostara, Džiho je bio drugi čovjek policije u ovoj županiji, ali također je bio jedan od onih koji su stajali na čelu kolone za vrijeme incidenta.

Nakon što su predstavnici tužiteljstva i odvjetnici obrane završili s pitanjima, svjedoka je počeo ispitivati osobno i Radić.

Negativan odgovor

Na pitanje je li on (Marko Radić) bio nazočan za vrijeme incidenta, Džiho je dao negativan odgovor. Bivši doministar policije u HNŽ-u je također potvrdio kako dolazak 500-njak ljudi s lijeve obale Neretve na groblje u nekadašnjem Liska parku nije bio najavljen, te kako Radić nije imao nikakvu službenu obavijest o ovom događaju.

Možda najvažniji trenutak suđenja do sada je Radićevo pitanje o tome tko je bio nadležan za sigurnost u središnjem dijelu grada, tadašnjoj crti razdvajanja, na što je bivši doministar MUP-a Džiho potvrdio kako je to bila nadležnost i međunarodne policije i SFOR-a.

Svjedok je dodao još kako su u određenim trenutcima i pripadnici SFOR-a hrabrili masu da nastavi put prema Liska parku, odnosno, groblju koje se nalazi na toj lokaciji, a što je policija pokušala spriječiti.

Nije bilo zasjede

Na zadnjem ročištu je također utvrđeno kako nije postojala skupina Hrvata koja je čekala u zasjedi kolonu koja je dolazila s lijeve obale Neretve, nego se radilo o skupini od 20-ak pripadnika Specijalne policije koji su osiguravali maskenbal ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Nakon što je došlo do incidenta, oni su premješteni u Liska ulicu kako bi pokušali spriječiti sukob širih razmjera. Mnogi od njih su završili u bolnici zbog ubodnih rana koje su im nanesene noževima, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close