Nastavljaju rad

Stručnjaci će ponovno pokušati doći do mjesta pada malezijskog zrakoplova

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 06:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa nizozemskih i australskih eksperata, kao i suradnici OSCE-a, pokušati će u utorak ujutro i treći put doći do mjesta rušenja putničkog zrakoplova Boing 777 malezijske zrakoplovne kompanije, najavio je na brifingu u Donjecku čelnik tima Aleksandar Hug.

''Veoma smo brinuli zato što nismo mogli doći na to mjesto i nastavimo rad. Znamo da tamo ima još beživotnih tijela putnika, potrebno ih je uzeti'', rekao je on, prenosi RIA Novosti.

Po riječima Huga, grupa je u ponedjeljak pokušala drugi put zaredom bezuspješno doći do mjesta pada zrakoplova, čijih je 298 putnika i članova posade poginulo.

Međutim, zbog borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga eksperti su bili prinuđeni vratiti se.

Predstavnici OSCE-a su priopćili da su sve strane u konfliktu informirane da će ujutro eksperti ponovo pokušati da dođu do mjesta gdje se 17. srpnja srušila malezijska letjelica.

Ruska agencija navodi da su u borbama na periferiji gradova Šahtjorsk i Torez ustanici izgubili kontrolu nad selom Rasipnoe, gdje se nalazi dio ostataka srušenog zrakoplova.

Ukrajinske agencije prenijele su u ponedjeljak priopćenje Ministarstva obrane da su jedinice ukrajinske vojske ušle u Šahtjorsk, Torez i Lutugino što, kako ističu, stvara dobre uvjete za konačno opkoljavanje proruskih snaga u Donjecku i Gorlovki.

Također, kako se navodi, nastavlja se borba za "potpuno oslobođenje gradova Pervomajsk i Snježnoje".

AP izvještava da su stanovnici Šahtjorska u panici napuštali grad i da su izvještači te agencije vidjeli da je jedna višekatnica pogođena s najmanje dvije granate.

Američka novinska agencija prenosi priopćenje ukrajinskog ministarstva obrane da je ukrajinska vojska ušla u Šahtjorsk, ali da su kontrolni punktovi koji blokiraju ulaz u grad sa zapada pod kontrolom pobunjenika.

AP podsjeća na izvještaj Visokog komesara UN-a za ljudska prava po kom je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom travnja do 26. srpnja poginulo najmanje 1.129 osoba i 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. lipnju kada je UN priopćio da je poginulo 356 osoba, prenosi agencija Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close