Doznajemo

Stranke se spremaju: Izbora u Mostaru će biti!

Vijesti / Flash | 20. 07. 2016. u 10:29 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori u Mostaru će se održati, po svemu sudeći, po starome modelu. Stranke se uvelike spremaju za izbornu utrku. Potvrđeno nam je to iz većine stranačkih odjela. Naime, kako doznajemo do kraja tjedna se očekuje dogovor, a sve nesuglasice u Mostaru trebale bi se rješavati u novoizabranom Gradskom vijeću.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, dogovor se očekuje do petka, a stranke su nam potvrdile kako su aktivirale mostarske ogranke i članove da se pripreme za ono što Mostarci nisu radili već osam godina. Neslužbeno doznajemo kako iz vrha mostarskog SDA već stižu informacije da će se izbori održati. Nama se, nakon više poziva, čelnik mostarske SDA, Salem Marić nije javio.

Produženo zeleno svjetlo

Također, potvrđeno nam je iz mostarskog Centra za mir da i Središnje izborno povjerenstvo ima ''produženo'' zeleno svjetlo za izbore u Mostaru, te da bi se oni, ukoliko izostane dogovor, mogli održati i izvan listopadskog ciklusa. Dnevni avaz objavio je pak kako je u tijeku diplomatska ofanziva na Mostar i da je dogovor blizu. Dakle, Mostarci bi mogli birati.

Damir Džeba, predsjednik mostarskog ogranka HDZ-a BiH za Bljesak.info kaže kako njihovih 36 ogranaka već dugo nisu osjetili proces priprema za izbore te da je dobro da se članovi aktiviraju.

''Smisao jeste da sve dok se ne iscrpe zakonski rokovi pa i ovi skraćeni o kojima SIP govori, moguće je da bude izbora'', rekao je Džeba, ali i otvoreno napao SDA da drži konce u svojim rukama.

''Govor Bakira Izetbegovića u Mostaru, kada je prilično komotno rekao javnosti i međunarodnoj zajednici da će izbora u Mostaru biti ako to Bošnjaci žele, znači da se odluka isključivo temelji na želji jednog naroda'', rekao je Džeba rekavši kako je pet hrvatskih ruku u Zastupničkom domu potvrda da, koliko god hrvatska strana željela izbore, do njih ne može doći bez Bošnjaka.

''Oni stvarno ako budu željeli izbore, izbora će biti'', rekao je.

Nema ništa bez OHR-a

Govoreći o reorganizaciji i ustroju Grada, Džeba je rekao kako se zna gdje se o tome raspravlja, misleći pri tome na Gradsko Vijeće, te je istaknuo kako su ostali zahtjevi Bošnjaka, samo miješanje pitanja koja nemaju veze s izborima.

Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke smatra kako pripreme HDZ-a BiH za izbore u gradu Mostaru i tobožnje kreiranje lista nisu ništa drugo nego pranje ruku.

''Kao, eto, oni nemaju niti dio odgovornosti što u Mostaru vjerojatno neće biti izbora. Dakle ništa drugo nego isprazan marketinški poziv. Sa svim svojim marketinškim i inim stručnjacima, što s javnih što s privatnih fakulteta, morali su ipak biti malo inventivniji biti, što se kampanje tiče'', rekao je za Bljesak.info Silvio Bubalo predsjednik GO Mostar HRS.

Bubalo smatra kako će izbora u Mostaru biti samo ako OHR tako odluči, jer političkim elitama ovakva situacija najviše odgovara.

''Oni se uopće i ne trude kako bi doveli do toga da se izbori u Mostaru održe. Oni bi najradije da izbora nikada i ne bude. Što se tiče HRS-a, mi se za izbore u Mostaru ne pripremamo, mi smo za njih spremni odavno'', rekao je Bubalo.

Kopiranje Stoca?

I SBB se priprema za izbore, potvrdio nam je Anel Kljako predsjednik Gradskog odbora ove stranke rekavši kako je SBB prvi formirao izborni stožer u Mostaru.

''Bilo je nekih neformalnih sastanaka i ide se k približavanju stavova i mislim da postoji šansa da SDA i HDZ približe stavove'', rekao je.

Iako su do nas došle informacije kako bi se bošnjačke stranke u Mostaru mogle udružiti po uzoru na Stolac te da bi mogle uključiti i neke druge inicijative Kljako kaže, da o tome ne može govoriti u ovome trenutku te da je to sve stvar dogovora ali da trenutno nemaju nikakvih dogovora o zajedničkom nastupu u Mostaru.

S druge strane, Alija Bahram, iz mostarskog Centra za mir, kaže kako oni nemaju političkih ambicija te da je samo želio ponuditi rješenje koje su na koncu, kako tvrdi Behram, prihvatili glavni politički akteri. Kaže da i da je ljevica prihvatila njihovo rješenje.

A ljevica je, SDP i DF, održala sastanak s HDZ-om 1990 i Strankom za BiH s kojeg je priopćeno kako je ''već izvjesno da izbora u Mostaru u listopadu neće biti''.

Opozicija će na ulice

''Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju javnosti da je većina opozicijskih stranaka dala maksimalni doprinos u iznalaženju rješenja za Mostar te da smo političkom bahatošću vladajućih stranaka isključeni iz daljnjih pregovora. Grad se danas nalazi na ivici anarhije'', navedeno je nakon sastanka.

Najavili su da će iskoristiti sva demokratska prava uključujući i mirne prosvjede u namjeri da prisile vladajuće stranke za iznalaženje konačnog rješenja za grad Mostar.

Iako je HDZ 1990 potpisan u ovom priopćenju u kojem se sumnja u održavanje izbora kažu kako po se ponašanju HDZ-a i SDA da naslutiti da će izbora biti.

''Ja sam već prije mjesec i pol dana dao nalog gradskom odboru devedesetke da se priprema za izbore jer se, po meni, da da nazrijeti da će biti izbori i da su pripreme HDZ-a BiH i SDA već poodmakle. Po nekakvim saznanjima koja ja imam do kraja tjedna bi trebala biti donesena odluka da se održe izbori za grad Mostar'', rekao nam je Ilija Cvitanović, predsjednik 'Devedestke'.

Smatra kako je očito riječ o nekoj igri iza kulisa i da se čeka zadnji mogući termin i da nitko ne bi bio spreman izuzev te dvije stranke.

Dogovor do petka

Navodno bi, prema tvrdnjama Cvitanovića i Kljake, dogovor trebao pasti do kraja tjedna, a predsjednika mostarskog SBB-a ohrabruje i posljednja inicijativa američke veleposlanice i britanskog veleposlanika.

A veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack upozorila je za TV1, da Mostar mora ostati jedinstven grad, da podjele nisu budućnost BiH te da će dati sve od sebe da do izbora dođe.

''Rješenje za Mostar mora uraditi dvije stvari – njime se mora postići implementiranje odluke Ustavnog suda i Grad mora ostati jedinstven'', rekla je i dodala kako vjeruje da su potrebni izbori u Mostaru ove godine.

''Sada se govori o danima, a ne o mjesecima, da bi se omogućilo da se ti izbori i dogode u ovom listopadu. Ja ću i dalje nastaviti raditi sa svim političkim liderima, apelirati na njih da pronađu rješenje'', rekla je američka veleposlanica.

Podsjećamo, izbori u Mostaru ''zapeli'' su zbog odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću Mostara iz 2010. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close