Za bljesak.info

Stranci spremni promatrati biranje u Stocu

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 07:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Međunarodni promatrači bi dali dodatnu vrijednost izbornom procesu, ali oni ne mogu zamijeniti posvećenost domaćih institucija i političkih stranaka slobodnim i fer izborima'', rečeno je za Bljesak.info iz OHR-a na upit o tome trebaju li se u izborni proces u Stocu trebaju uključiti međunarodni promatrači umjesto domaćih.

U OHR-u ističu kako Središnje izborno povjerenstvo ima punu potporu te institucije u ispunjavanju svog mandata.

''Ono što se dogodilo u Stocu je nešto što se ne smije tolerirati u demokratskom društvu koje stremi k usvajanju europskih vrijednosti. Ovakvi događaji moraju naići na univerzalnu osudu. OHR očekuje od svih nadležnih institucija koje se trenutno bave ovim pitanjem da rade svoj posao i u potpunosti istraže ova zbivanja'', navedeno je iz OHR-a, koji naglašava kako stranke moraju dati sve od sebe da smire situaciju.

Iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini rečeno nam je kako ''u kontinuitetu prate situaciju širom države'' te da će zbog događanja u Stocu privremeno otvoriti ured u tom gradu.

''Jednako kao i građani BiH, te naše kolege iz međunarodne zajednice, zaprepašteni smo nasiljem i prekidima tijekom glasačkog procesa u Stocu: demokracija je ukradena od Stočana. Kako bi povećali razinu pažnje i suradnje sa stanovnicima Stoca, naša Misija namjerava ovog mjeseca otvoriti privremeni ured u Stocu'', rečeno je za Bljesak.info iz OSCE-a.

Što se tiče budućih izbora u ovoj općini, kao i u ostatku BiH, Misija OSCE-a, kako nam je rečeno, ''ima puno povjerenje u stručnost Središnjeg izbornog povjerenstva''.

Iz Delegacije EU i ureda specijalnog predstavnika EU u BiH rečeno nam je kako će pričekati odluku Središnjeg izbornog povjerenstva.

''Žao nam je što je došlo do prekida glasovanja i nasilnih incidenata u Stocu 2. listopada. Naglašavamo i dalje potrebu za demokratskim, vjerodostojnim i inkluzivnim izbornim procesom, i očekujemo od svih političkih aktera i izborne administracije da održe integritet tog procesa'', rekla je za Bljesak.info Jamile Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kaže kako će se eventualna odluka o daljem promatranju izbornog procesa u Stocu donijeti nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH iznese svoj stav o situaciji u tom gradu.

Podsjećamo, nakon što je prekinut izborni proces u Stocu zbog, kako je službeno evidentirano, napada Salmira Kaplana, kandidata za načelnika Općine, na članove Općinskog izbornog povjerenstva te odnošenja glasačkih kutija, Inicijativa za Stolac i SDA priopćili su kako se stranci trebaju zauzeti za promatranje izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close