BiHexit

Što s europskim putem BiH?

Vijesti / BiH-EU | 24. 06. 2016. u 09:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako sada ne prihvatimo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Europskom unijom, najmanje godinu dana nećemo biti u prilici da dobijemo kandidatski status i godinu dana nećemo imati nikakvog napretka'', upozorio je za Dnevni avaz šef. bh. pregovaračkog tima za adaptaciju SAA Hamdo Tinjak.

Predsjedništvo BiH, naime, mora najkasnije u ponedjeljak prihvatiti informaciju Vijeća ministara BiH o zaključenim pregovorima te otvoriti vrata za potpis SAA. No, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić to uvjetuje suglasnošću Vlade RS, koja se protivi Sporazumu s EU. Tinjak, koji je vodio pregovore, kaže da ova blokada može skupo koštati BiH.

''Ako ovo sada ne prođe, neće bit nikakvih aktivnosti na europskom putu i dobit ćemo još godinu zaostajanja za našim susjedima, koji ubrzano napreduju u procesu europskih integracija. Čeka nas apatija, besperspektivnost i ja zaista ne znam kome je to u interesu'', kaže Tinjak.

Prema njegovim riječima, ovakvu ponudu više nikad nećemo imati.

''Ovaj put EU zaista je pokazala jednu iskrenu želju da BiH pod olakšanim okolnostima riješi ovo pitanje. Veliko je pitanje hoće li iduće godine BiH dobit ovakve uvjete. Čekati godinu dana bilo bi katastrofa'', smatra Tinjak.

Istakuo je da, ako je netko za EU i proces europskih integracija, onda treba reći glavnom pregovaraču što je problem u tome što se pregovara.

''Trenutni stav Vlade RS je da nema pregovora, a to dovodi u pitanje zainteresiranost Vlade RS za proces europskih integracija. Dakle, nameće se pitanje je li cilj da u BiH budu kaos i apatija, beznađe. Vlada RS treba konkretno reći što je točno problem, je li to mlijeko ili nešto drugo. Tvrdim da nije, jer uvoz od 12 posto ukupne potrošnje ne predstavlja potrošnju samo u RS, plus kad to podijelimo na tri godine, onda nema argumenata za ovakvu halabuku i hajku na adaptaciju SAA'', naglasio je Tinjak, prenijela je Fena.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović smatra kako je dobro da se razgovara i zauzme zajednički stav u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, objavila je Srna navodeći kako je naglasila da Vlada Srpske svoj stav nikad nije mijenjala, a da je promijenjen stav na razini BiH.

"Vlada Srpske je svjesna da se europski put BiH mora ozbiljno tretirati i zato je obavila niz razgovora sa svima koji mogu da procjene kakve štete Republika Srpska može imati", izjavila je Cvijanović za RTRS te dodala kako još nije dobila službeni stav srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o tome da Vlada Srpske treba da se izjasni o SSP-u, već da je to čula iz medija.

Prema njezinim riječima, ono što EU sada nudi BiH kroz adaptaciju SSP-a, nije nikakva novost.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i šef Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Senad Šepić napisao je na svojem Facebook profilu kako ''BiH treba nastaviti svoj put, jer priključenje EU i ispunjavanje uvjeta na tom putu za našu zemlju i građane znače stabilnost, nužne reforme, razvoj zemlje, zapošljavanje i izgradnju pravne države, što nam je svima u našoj zemlji potrebno''.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže kako za BiH ovo znači da će EU, zabavljena unutranjim problemima, sigurno imati manje vremena i strpljenja da se bavi našim nadmudrivanjima.

''Camerona je igra s referendumom skupo koštala i platio ju je okončanjem svoje političke karijere. Ovo bi mogao biti dobar nauk pojedinim bh. političarima koji također često blefiraju i prijete referendumima'', kazala je za Fenu analitičarka Ivana Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close