Vlast

Stavljen potpis na Ostalog: Federalna vlada spremna!

Vijesti / Flash | 30. 03. 2015. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda Ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ta Fenu je rekao kako ne vidim bilo kakav razlog da se danas ne imenuje, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH sutra ne potvrdi novu entitetsku vladu.

''Stečeni su svi uvjeti za to'', kazao je za Fenu Čavara.

Budući federalni premijer je to potvrdio novinarima u Sarajevu ističući da zamjenika premijera iz reda srpskog naroda treba predložiti Demokratska fronta. To je mjesto za koje je prethodno, pored ministarske pozicije, bio predložen Mandilović.

Novalić je, prenijela je Fena, uvjeren da je izvjesno da će sutra biti formirana Federalna vlada, jer je ova glavna prepreka otklonjena.

''Postoji manja prepreka, a to je da se i Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH trebaju istovremeno uspostaviti. Sada se čeka hoćemo li dobiti provjeru, a obećanje je da hoćemo danas za Vijeće ministara BiH, znači svih ministara'', kazao je Novalić.
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović priopćio je danas kako "izražava nadu da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi se ispunili preduvjeti za imenovanje nove Vlade i Vijeća ministara u isto vrijeme".

'' Napominjemo da su stranke koje čine parlamentarnu većinu kao uvjet za formiranje Vlade FBiH navele da se u isto vrijeme formiraju i Vlada FBiH i Vijeće ministara. Shodno tome izražavamo nadu da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi se ispunili preduvjeti za imenovanje nove Vlade i Vijeća ministara u isto vrijeme, a nakon što SIPA izvrši nužne zakonske provjere za novi saziv Vijeća ministara BiH'', navodi se u priopćenju iz Ureda potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Milana Dunovića "shodno medijskim natpisima u kojima se govori o formiranju Vlade FBiH do 31. ožujka".

Kako je najavio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić sutra bi trebale biti održane dvije izvanredne sjednice tog doma, na kojima se očekuje izjašnjavanje o novom sazivu entitetske vlade i ovogodišnjem proračunu.

U tom smislu, Novalić je ponovio da je 94 posto sadržaja proračuna fiksno, a šest posto varijabilno.

''Taj proračun, bez obzira na to razmatrali li ga mjesec dana, ne bi bio značajno drugačiji. To je uvjetovano ovim rješenjem'', kazao je Novalić.

U kreiranju Prijedloga ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH koji iznosi oko 2,3 milijarde KM, naglasio je da su sudjelovali i zastupnici SDA, svejedno što je išao putem dosadašnje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close