Poplave

Stanje u BiH bolje, Hrvatska i Srbija u pripravnosti

Vijesti / Flash | 13. 09. 2014. u 11:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U poplavljenim područjima Unsko-sanske županije prema izvještaju Županijske uprave Civilne zaštite, stanje je danas nešto bolje u odnosu na prethodni dan.

Na području općine Cazin u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne katastrofe, situacija je također povoljnija, voda se povlači. Iz poplavljenih objekata ispumpava se voda, vlasnici saniraju štete i pokušavaju uspostaviti normalno stanje. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, zaposlenici javnih poduzeća, grupa volontera i građani pokušavaju pomoći ugroženom stanovništvu dostavljanjem vreća i pijeska. Za sada nema potrebe za pomoći u hrani i evakuaciji.

Sanira se šteta

Problem sada stvara veliki broj klizišta, koji se aktivirao. Jedno od njih aktiviralo se i u naselju Puškari na magistralnom putu M 4,2, pa se u tom dijelu vrši regulacija prometuje jednom trakom.

Na području općine Bihać situacija je slična jučerašnjoj. I dalje je poplavljeno nekoliko naselja, iz kojih se voda bila povukla, ali je uslijed ponovnih padalina, ponovo ušla u kuće. Vatrogasci su imali 15 intervencija na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata u nekoliko naselja i ulica. U većini slučajeva razlog plavljenja su neočišćeni i zatvoreni propusti za oborinske vode. I dalje se radi na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata.

Zbog podzemnih voda, otežano je saobraćanje i na putevima na širem području Bihaća. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u Bihaću u 8.00 sati iznosio je 118 cm i prešao je kritičnu tačku od 100 cm.

I na području općine Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, izlila se iz korita u Mjesnoj zajednici Krupa II, ali trenutno nema poplavljenih objekata.

Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u Ključu u 5.00 sati iznosio je 250 cm i dalje je u porastu. Rijeka Sana se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u naseljima: Velečevo, Dubočani, Humići i Donji Kamičak. Rijeka Sanica se izlila u naselju Biljani i poplavila nekoliko pomoćnih objekata. Tijekom noći u naseljima Pudin Han, Biljani i Humići došlo je do izlijevanja potoka iz korita i plavljenja nekoliko objekata, ali se voda povukla s tog područja, jer se radi o bujičnim potocima.

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu jutros u 7.00 sati iznosio je 417 cm i prešao je kritičnu točki od 380 cm. Bujične riječice i potoci nanose štetu u naseljima Trnova, Tomina i Novo naselje. Oštećena su tri mosta.

Srbija: Upozorenje na velike količine padalina i rast vodostaja

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da se danas i sljedećih dana očekuju velike količine padalina i do 50 milimetara kiše lokalno i rast vodostaja Save kod Šapca preko granice redovne obrane od poplava.

U upozorenju na obilne padaline se navodi kako se, za vikend i početak sljedećeg tjedna, očekuju obilnije padavine u većini mjesta oko 30 mm, odnosno lokalno i do 50 mm.

Vodostaj Dunava je u opadanju do Novog Sada i nizvodno u stagnaciji s tendencijom opadanja sljedeća dva dana, ali se očekuje rast od ponedjeljka, prenosi Fena.

Sisak očekuje veliki vodeni val

Na području Sisačko-moslavačke županije poduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog vodnog vala Kupom i Savom, te obranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka u Lonjskom i Odranskom polju.

Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika i imovine, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

"Hidrološka situacija je vrlo teška. Vodni val Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo za 24 do 36 sati. Riječ je o povijesnim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara. Osim opasnosti od spajanja dva vodna vala, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimatara. U retencijama još ima mjesta kako bi se pritis vode smanjio", rekao je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Kritične točka u Sisačko-moslavačkoj županiji su Letovanić, Žažina, Petrinja i Staro Pračno, gdje se već poduzimaju mjere zaštite, javlja Fena.

Kako je rekao dožupan Zdenko Vahovec, stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom.

Na području Županije već je angažirano i 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji se nalaze na području Letovanića, Žažine i Sunjskog Selišta, a očekuje se dolazak još 220 vojnika, koji će biti raspoređeni u Letovaniću, Petrinji i Starom Pračnu. U obrani su angažirani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, te mještani.

Kako je rečeno, za sada pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa ima dovoljno

Kopirati
Drag cursor here to close