Kredit

Srpska od Rusije posudila 200 milijuna eura

Vijesti / Flash | 01. 04. 2014. u 12:18 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razgovori u vezi s ruskim kreditom za Republiku Srpsku završeni su i vrlo brzo stiže prva tranša novca u iznosu od 70 milijuna eura'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodavši kako su uvjeti tog kredita dobri i da će dodatni novac od 200 milijuna eura biti osiguravan u kontinuitetu, tijekom ove godine.

"Osiguravamo našu likvidnost na način koji podrazumijeva i mogućnost da se od različitih financijskih institucija nađu određena sredstva. Mišljenja smo da je MMF bio potpuno nekorektan ili tendenciozan kada je prije pet godina insistirao na plasmanu svojih sredstava u BiH, a vraćanje kredita locirao na pet godina u gotovo nemogućim uvjetima", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Istaknuo je kako ruski kredit nije novo povećanje zaduživanja, već je riječ o nekoj vrsti restrukturiranja postojećeg duga.

Pojašnjavajući zbog čega Republika Srpska uzima kredit od ruske komercijalne banke, Dodik je naglasio da je ključna politika za sljedeće razdoblje da se Srpska "riješi" MMF-a, jer on nije samo financijska nego i politička organizacija.

"U ovoj godini dospijeva oko 500 milijuna KM raznih obveza, te je u tom pogledu ovo najteža godina, ali već iduće godine naše obveze padaju na 300 milijuna. To govori da MMF nijednog trenutka nije htio da razgovara da se olakša situacija, nego je samo još više usložnjavao", rekao je Dodik.

Podsjećamo, entitetska premijerka Željka Cvijanović rekla je kako je RS spremna raskinuti aranžman s MMF jer su njihovi uvjeti ''postavljeni na vrlo krut način''.

Cvijanović je rekla kako je došlo do promjene u odnosu na ranije razgovore oko sličnih uvjeta te da su ''neka ranija pitanja najednom postala pitanja života ili smrti''.

''Mi smo se zbog toga odlučili, ako to ostane tako, naprosto raskinuti taj aranžman jer je neozbiljno da preuzimamo obveze za koje znamo da ih ne možemo provesti i ne možemo davati jamstva da će, primjerice, Parlament BiH donijeti odluku o bilo čemu, i da ako to ne napravi, može blokirati cijeli proces'', rekla je Cvijanović istaknuvši kako Srpska može preživjeti ovu proračunsku godinu bez novca od MMF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close