Riječ na riječ

Srpska - država u nastajanju ili entitet u nestajanju

Vijesti / Flash | 23. 08. 2014. u 19:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, koja je danas u Beogradu razgovarala s predstavnicima zavičajnih udruženja iz BiH, smatra kako je Republika Srpska "država u nastajanju", ali da u tom procesu treba vremena da se stvari poslože kako treba.

"Pred nama su bili i bit će mnogi izazovi i naivni su oni koji ne razumiju što je RS i što će od nje postati. Moramo biti dovoljno ljudski oprezni i politički zreli da sve stvari poslažemo u jedan mozaik, da je RS država u nastajanju, ali u tom procesu treba dugo vremena", rekla je Cvijanović koja je i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, prenosi Tanjug.

Očekuje da će RS u budućnosti biti jača i snažnija i vjeruje "da je to država u nastajanju i da su mnoge stvari tamo već predodređene".

"Duboko vjerujem, i politički i ljudski, da je RS jedini format u okviru kojeg se mogu ostvarivati prava srpskog naroda u BiH. RS je zrelo društvo, a time što daje mogućnost da se razvija nacionalno biće srpskog naroda, nipošto ne smije uskraćivati prava nekome drugom, onima drugima, koji to nisu", navela je Cvijanović te dodala kako je prihvatila kandidatiru za člana Predsjedništva BiH znajući kako je teško doći do dogovora.

"Idem tamo da se dogovorim", poručila je.

No, nije se dugo čekalo na reakcije povodom njezinih izjava, pa je Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) priopćila je da "ovakve poruke da je manji bh. entitet država u nastajanju" mogu samo ubrzati proces u kojem će taj entitet postati administrativna jedinica u nestajanju”.

''Savjetujem vam da se bavite aerodromom u Trebinju, koji ste vi i vaš partijski šef obećali, energetskim sistemom 'Gornji Horizonti' koje ste također obećali, da se bavite kako riješiti probleme zatvaranja enormnog broja područnih škola u manjem BH entitetu, jer nemaju polaznike, bavite se riješavanjem diskriminacije bošnjačke djece u školskom sustavu za koji je vaša Vlada nadležna, bavite se korupcijom koja je ušla u sve pore administrativne jedinice čiju Vladu vodite'', navodi se u priopćenju SBiH, koje potpisuje predsjednik Amer Jerlagić.

Kada je u pitanju državnost RS-a, stoji u priopćenju, to se neće dogoditi nikad, ''toliko dugujemo onima koji su u ovu državu Bosnu i Hercegovinu ugradili živote u Prijedoru, Srebrenici, Omarskoj, Tomašici, Vlasenci, Žepi, Višegradu, Foči i svim drugim mjestima gdje su genocid i etničko čisćenje bili instrumenti u ostvarivanju bolesnih snova''.

Kopirati
Drag cursor here to close