Prst u uho

Sretan Vam Međunarodni dan zaštite od buke

Vijesti / Flash | 20. 04. 2014. u 14:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan zaštite od buke, koji se obilježava 20. travnja, ima za cilj upozoriti na važnost svakodnevne zaštite od buke kako bi se očuvalo zdravlje ljudi.

Buka je čimbenik koji može imati štetne posljedice po javno zdravlje. Na čovjeka djeluje izravno i neizravno, izazivajući umor i smanjenje radne sposobnosti, ometa sporazumijevanje, koncentraciju, odmor i san.

Osjetljivost na buku je individualna te ovisno o razini i frekvenciji buke, kao i dužini izloženosti, buka može izazvati od blagih i prolaznih smetnji do trajnih oštećenja.

Intenzivna buka uzrokuje oštećenje sluha, pri čemu oštećenja prvo nastaju u području visokih frekvencija pa ih čovjek u početku nije svjestan. Neizravno buka utječe na organe i tjelesne sustave kao što su živčani sustav, krvožilni sustav, probavni i hormonski sustav. Također, buka dovodi i do metaboličkih i endokrinoloških poremećaja. Naročito pogubno djeluje na umni rad i dovodi do poteškoća s koncentracijom, zadržavanjem pažnje, usvajanjem novih spoznaja te uzrokuje razdražljivost i nesanicu.

U posljednje vrijeme je u Europi, pa tako i u nas, sve više zastupljena buka nižeg intenziteta koja akutno ne oštećuje slušni sustav, ali zato može izazvati poremećaje spavanja, stresne reakcije, uznemirenost i neraspoloženje, smetnje u komunikaciji i smanjenje radne sposobnosti.

Zakon o zaštiti od buke i Direktiva Europske Unije br. 2002/49/EC o procjeni i upravljanju bukom okoliša, predstavljaju instrument koji osigurava adekvatnu zaštitu pučanstva od štetnih utjecaja buke, a također imaju snažan utjecaj i na informiranje javnosti o opterećenosti okoliša bukom.

Temeljne preventivne aktivnosti su mjerenje intenziteta buke na izvoru i u okolišu kako bi se izbjeglo stvaranje kritičnih mjesta. Usporavanje prometa, sadnja drveća, uređenje prometnica, vremensko ograničenje rada izvora buke pa sve do redovitog održavanja uređaja koji stvaraju buku - stvari su koje buku mogu ublažiti.

Stoga je potrebno stalno educiranje stanovništva o štetnosti izloženosti prekomjernoj razini buke te na taj način podizati razinu svijesti o važnosti prevencije i zaštite od buke

Kopirati
Drag cursor here to close