Humanitarni razlozi

Srbijanska vlada daje garancije za Šešelja

Vijesti / Flash | 31. 12. 2013. u 21:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu predsjednika Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja, s obzirom na informacije o pogoršanju njegovog zdravlja, izjavio je predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije za suradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je istakao da je Vlada spremna da pošalje u Haag i liječničku ekipu, ako Šešelj to zatraži.

"Istog trenutka kada bi te garancije bile zatražene, Vlada Srbije bi ih dala. Nema nikakvog opravdanja za Tribunal da čovek 11 godina bude zatvoren bez prvostupanjske presude", rekao je Ljajić za B92.

Glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska izjavila je da bi Šešelj, u novim okolnostima, mogao da obnovi zahtjev za privremeno puštanje na slobodu i objasnila da sudsko vijeće pri odlučivanju uzima u obzir niz faktora od kojih su jedan i humanitarni, odnosno zdravstveni razlozi.

Vojislav Šešelj je dobrovoljno otišao u Haag u veljači 2003. godine, gdje ga terete za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i u Vojvodini.

Sud za ovo vrijeme još nije donio prvostupanjsku presudu u glavnom predmetu, ali je Šešelju izrekao tri zatvorske kazne za nepoštovanje suda.

Kopirati
Drag cursor here to close