Nema uvjeta

Srbija neće izručiti troje radikala Haaškom sudu

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 12:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viši sud u Beogradu odlučio je u srijedu da troje dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) neće izruči Haškom sudu koji je zahtijevao njihovo izručenje zbog suđenja u povodu optužbi da su utjecali na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja, prenosi Tanjug.

Sudac za prethodni postupak donio je rješenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Suda u Hagu, priopćila je danas SRS.

Sudac je, kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti. Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obveza ne postoji, navodi se u priopćenju.

Ova odluka, međutim, još nije pravosnažna. Konačnu odluku donijet će tročlano vijeće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić jučer su saslušani pred sucem za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine povodom zahtjeva Haškog suda za njihovo uhićenje i izručenje. Haško tužiteljstvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protuusluge.

Osim toga, Srbija je danas izvjesila Haški sud o prvostupanjskoj odluci suda u Beogradu da prema Zakonu o suradnji s tim sudom nisu ispunjeni uvjeti za izručenje troje dužnosnika SRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close