Kosovska natezanja

Srbi postavili, KFOR uklonio barikade

Vijesti / Flash | 17. 06. 2012. u 08:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana, javljaju prištinski mediji. Srbi su postavili barikade nakon što su pripadnici KFOR-a u subotu ujutro zatvorili alternativne cestovne pravce na sjeveru Kosova koje su koristili Srbi, izbjegavajući službene granične prijelaze prema Srbiji.

Nove barikade postavljene su na istom mjestu s kojeg je KFOR uklonio barikade prije dva tjedna, kada je izbio sukob između srpskih prosvjednika i pripadnika KFOR-a. KFOR je priopćio u subotu da je akcija izvedena kako bi se onemogućili nezakoniti prijelazi granice izmedju Kosova i Srbije.

"Zatvaranje ilegalnog prijelaza omogućava postrojbama KFOR-a da ispunjavaju svoje osnovne zadatke, kako bi doprinjeli sigurnom i mirnom okruženju", priopćio je KFOR, navodeći da će se korištenjem službenog graničnog prijelaza normalizirati situacija.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je akcija KFOR-a nepotrebna i da je podigla tenzije. Nekoliko stotina Srba iz svih mjesta na sjeveru Kosova prosvjedovalo je u petak protiv odluke kosovskih vlasti kojom se zabranjuje kretanje vozilima s registarskim oznakama kosovskih gradova, izdanima u Srbiji.

Vojnici KFOR-a uklonili su noćas barikade koje su u subotu navečer postavili Srbi u mjestu Rudare u općini Zvečan na sjeveru Kosova, a tijekom akcije nije bilo incidenata. Drva i betonski blokovi s magistralnog puta Priština - Leposavić u Zvečanu uklonjeni su u akciji međunarodnih vojnika koja je završena nešto prije 02:00 sata, javio je izvještitelj Tanjuga s lica mjesta.

Most preko Ibra u Rudaru je deblokiran, a deblokirano je i područje koje je bilo u totalnoj blokadi za vrijeme operacije koju je provodio KFOR. Područje je noćas nadlijetao i jedan helikopter KFOR-a, a međunarodni vojnici s teškom mehanizacijom i oklopnim transporterima, nešto prije 02:00 sata vratili su se u pravcu Leposavića.

Poslije uklanjanja barikada situacija u Rudaru je mirna, a može se vidjeti nekoliko desetina Srba koji se tu nalaze i tijekom večeri su bili u blizini barikada. Pošto je završena akcija KFOR je deblokirao sve putne pravce koji vode ka Zvečanu.

Vojnici KFOR-a stigli su u Rudare sinoć oko 23:30 i blokirali područje, pošto su Srbi prethodno postavili barikade. U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici u subotu navečer se nisu čule sirene za uzbunu, zbog čega je i izostalo masovno okupljanje građana. Vojnici KFOR-a najprije su razvukli bodljikavu žicu na raskrsnici puteva Zvečan - Leposavić - Kosovska Mitrovica u Rudaru koja se nalazila na dvadesetak metara od postavljenih barikada.

Srbi sa sjevera Kosova postavili su barikade u subotu navečer u znak prosvjeda zbog zatvaranja alternativnih putnih pravaca na sjeveru Kosova od strane KFOR-a. Nove barikade bile su postavljene na istoj lokaciji na kojoj su se nalazile i one stare koje je KFOR uklonio prije 15 dana. Tada je zbog uklanjanja barikada došlo do sukoba između građana i međunarodnih vojnika u kojima je troje Srba ozlijeđeno i oko dvadesetak vojnika KFOR-a od kojih dvojica ozbiljnije.

Kopirati
Drag cursor here to close