Trik Davida Copperfielda

Srbi iz vedrog federalnog neba

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 08:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novopečeni Srbi Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak preuzeli su svoje mandate u Klubu Srba u Sarajevskoj županiji, piše Srna u tekstu pod naslovom 'Srbi iz vedra neba' navodeći kako bi njih trojica mogli čak i izabrati potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Na taj način članovi Bosanke stranke i Bosanske patriotske stranke, napominje Srna, postaju ''nezaobilazni faktor u političkom životu desetkovane srpske populacije u Federaciji BiH''.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bilo je najava da će u ova tri slučaja biti izvršene provjere. Ali, njih trojica su već preuzeli mandate.

S obzirom na mali broj Srba koji su izabrani u skupštinama deset federalnih županija, Pleho, Smajić i Bjelak mogli bi, bez problema, i da "avanzuju" i postanu srpski izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Jedina prepreka jeste činjenica da su se Pleho i Bjelak ranije izjašnjavali kao "ostali".

Ipak, Izborni zakon BiH kaže da se u jednom izbornom ciklusu, a on traje četiri godine, ne može mijenjati izjašnjavanje o pripadnosti jednom od konstitutivnih naroda ili grupi "ostali".

Što se tiče izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, oni se, prema Ustavu, biraju tako što svaki od tri kluba naroda u Domu naroda Federacije BiH predloži svog kandidata. Kandidata predlaže minimalno trećina kluba, što iznosi šest izaslanstava.

U dosadašnjim pregovorima o formiranju vlasti između SDA, DF i HDZ-a BiH dogovoreno je da će u raspodjeli pozicija mjesto predsjednika Federacije pripasti HDZ-u, a dvojicu potpredsjednika dat će SDA i DF, koji bi trebao imenovati srpskog potpredsjednika.

Tako je, navodi Srna, Željko Komšić ponovno u poziciji da, nakon što je sam u dva mandata igrao ulogu hrvatskog člana Predsjedništva BiH na osnovu bošnjačkih glasova, sada putem nove stranke bira srpski kadar.

DF, koji treba predložiti srpskog potpredsjednika, u Klubu Srba imat će izaslanicu Draženku Subašić iz Zenice.

U klubu Srba bit će još šest SDP-ovaca: Mladen Lonić i Željko Mirković iz Unsko-sanske županije, Slađan Ilić iz Tuzlanske, Vesna Saradžić iz Hercegovačko-neretvanske, Nikola Simić iz Srednjobosanske i Slaviša Šućur iz Sarajevske. Tri izaslanika imat će SNSD, i to svu trojica iz Hercegbosanske županije: Slavišu Mihajlovića, Dragu Puzigaću i Stevicu Lukača.

Po jednog izaslanika imat će Naša stranka: Predraga Kojovića iz Sarajevske županije, zatim Liberalna stranka - Daliborku Milović iz Bosansko-podrinjske, Narodna stranka Radom za boljitak - Slobodana Tomića iz Zapadno-hercegovačke, te HDZ BiH - Zoru Dujmović iz Hercegovačko-neretvanske.

Ukoliko Središnje izborno povjerenstvo, ipak, ovjeri kandidature Plehe, Smajića i Bjelaka, Klub Srba bit će popunjen sa svih 17 izaslanika do kojih je prethodnih godina bilo teško doći.

I tako, dok opada broj Srba u Federaciji BiH i približava se brojnosti grupe "ostali", raste broj Srba u političkim strukturama Federacije.

''Za taj trik, ravan predstavama maga Davida Coperfielda, zaslužni su Pleho, Smajić i Bjelak, ali i usugalašena bošnjačka strategija zamijene nepostojećih Srba - svježim i pogodnim'', navela je agencija Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close