Rentanje

SNSD neće biti dio Vlade Federacije BiH

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Žao mi je što među koalicijskim partnerima nije razvijen viši stupanj povjerenja i razumijevanja. Činjenica je da smo u dosadašnjem procesu razgovora imali kontinuirane zahtjeve za neku vrstu dodatnog osiguranja dogovorenog, u vidu uvjetovanja ili, točnije, vezivanja procesa na državnoj i federalnoj razini'', izjavio je u intervjuu za magazin Dani potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović.

''Tako smo imali zahtjev od HDZ-a da nema imenovanja mandatara Vijeća ministara bez imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, potom zahtjev da federalni Parlament ne može zasjedati i raditi dok se ne imenuje nova federalna Vlada, kao i da se Vijeće ministara ne može imenovati dok se ne imenuje Vlada FBiH. Ne razumijem takvu logiku i bojazan, pogotovu ako imamo u vidu da je sve do sada što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano od svih koalicionih partnera iz oba entiteta. Pri tome imam na umu konstituiranje zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini, kao i predsjednika i dopredsjednike FBiH'', kaže Osmanović.

Po njegovim riječima, mnogo djelotvornije i korisnije bi bilo, kako za državu i građane, tako i za sva tri federalna koalicijska partnera, da se odmah pristupi realizaciji onoga što je u datom trenutku dogovoreno, a za šta su se stekli svi zakonski i proceduralni uvjeti.

''U tom slučaju ne bi se dogodilo da optimizam iskazan verbalno bude u nesrazmjeri s onim što je praktično do sada urađeno. Previsoki zahtjevi partnera za broj pozicija u federalnoj Vladi razlog su nedjeljnog neuspjeha. To znači da nismo postavili jasne principe i realne kriterije podjele resora koji će uvažavati demokratsku volju građana birača iskazanu na proteklim izborima ali i ustavnopravnu strukturu FBiH. Moramo to odmah na sljedećem sastanku definirati i naći ključ zasnovan na svim realnim činjenicama koje će, ako ih poštujemo, omogućiti uspješan demokratski dogovor federalnih koalicijskih partnera'', rekao je Osmanović.

Komentirajući pokušaje "uvođenja" Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Vladu Federacije, potpredsjednik SDA poručuje: "Nismo pristali na trgovinu".

''Da smo se htjeli baviti trgovinom sa SNSD-om, ušli bismo u Vladu Željke Cvijanović u kojoj su nam u startu nuđene, i to od SNSD-a, dvije ministarske pozicije iz kvote bošnjačkih ministara, ali smo to odbili. O tome tko će biti ministar u Vladi Federacije BiH, odlučivat će sve tri stranke kada se bude personalno sastavljala Vlada Federacije. Nije oportuno niti u političkoj praksi dobrih namjera da koalicijski partneri stvaraju posebne "potkoalicije" s drugim strankama izvan koalicije, a bez pristanka koalicijskih partnera. To nije dobra ideja. Ne zbog samog SNSD-a već zbog stvaranja nemogućeg i nenormalnog stanja da ste vi "vlasnici" tih dobijenih mjesta u Vladi i da ih možete "rentati" drugima, a da koalicijski partneri nemaju ništa s tim. Takvu praksu ne možemo uvesti, niti iz toga može izaći išta dobrog za odnose u koaliciji. Pogotovu što je stranka kojoj Čović, navodno, obećava to mjesto, opozicijska stranka i u FBiH i na državnoj razini. To je, jednostavno, neprincipijelno i nesuvislo... SNSD neće biti dio Vlade Federacije BiH'', poručio je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close