Istraživanje

SNS i Vučić i dalje najpopularnije političke opcije u Srbiji

Vijesti / Flash | 27. 10. 2014. u 14:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska napredna stranka (SNS) i njen predsjednik Aleksandar Vučić i dalje su dominantna stranka i lider u Srbiji, ulazak u EU podržava 54 posto građana, a najpopularniji strani lider je predsjednik Rusije Vladimir Putin, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja Nove srpske političke misli.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o rejtinzima stranka i lidera, glavni urednik Nove srpske političke misli Đordje Vukadinović rekao je da su SNS (46,7) i Aleksandar Vučić i dalje najpopularniji u Srbiji, dok su na drugom mjestu Ivica Dačić i njegova Socijalistička partija Srbije (13,3 posto) koja bilježi blagi rast u odnosu na srpanjsko istraživanje, javio je Tanjug.

Rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u listopadu na teritoriju Srbije bez Kosova, na 1.050 ispitanika, pokazali su da su iznad izbornog praga još Demokratska stranka sa 6,5 posto i Socijaldemokratska stranka s 5,9 posto, dok su sve ostale političke stranke ispod cenzusa.

Na pitanje postoji li potreba i prostor za novu političku snagu u Srbiji, čak 44,7 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno i tu je, prema rečenima Vukadinovića, spremnik glasova za koje se bore političke stranke.

Na listi najpopularnijih političara iza Vučića su Dragan Marković Palma, Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Tomislav Nikolić, Zorana Mihajlović, dok je rejting lidera oporbe iznimno loš.

Ulazak Srbije u EU podržava 54 posto građana, protivi se 30 posto, dok je za ulazak u NATO 11,9 posto, a protiv 71,9 posto anketiranih. Gotovo isti toliko građana Srbije izjasnilo se za savez s Rusijom (70,1 posto), a protiv takvog saveza je 15,4 posto.

Među stranim liderima, iza Putina, koji je najpopularniji za 37,8 posto podrške građana Srbije, slijedi njemačka kancelarka Angela Merkel (10 posto), dok Baracka Obamu kao najomiljenijeg stranog lidera vidi 0,8 posto anketiranih.

Kopirati
Drag cursor here to close