Oštre osude iz svijeta

Snimka pogubljenja Japanca autentična

Vijesti / Flash | 01. 02. 2015. u 10:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska vlada priopćila je danas da je snimka pogubljenja taoca, japanskog državljana Kenjija Gotoa, koji je emitirala Islamska država "vrlo vjerojatno autentičan", a svjetski lideri su snažno osudili ubojstvo.

"Nakon iscrpne analize, smatramo da je video snimka vrlo vjerojatno autentičan", izjavio je glasnogovornik vlade u Tokiju Josihide Suga, a prenijela agencija AFP.

Upitan je li muškarac na video snimci 47-ogodišnji novinar Kenji Goto, Suga je odgovorio: "Mislimo da jeste."

Okrutno ubojstvo japanskog taoca oštro je osudio generalni tajnik Ban Ki-Mun, koji je čin pripadnika Islamske države opisao kao "barbarsko ubojstvo".

"Njegova smrt ukazuje na nasilje kojem je u Iraku i Siriji izloženo mnogo ljudi", navodi se u priopćenju Bana, koji je također pozvao na bezuvjetno oslobađanje svih taoca koje drže džihadisti, javlja Tanjug.

Američki predsjednik Barak Obama nazvao je danas pogubljenje japanskog novinara "užasnim ubojstvom" i naveo da se SAD solidarizira s Japanom u osudi tog "barbarskog čina".

Bijela kuća jepriopćila da zasad ne može da potvrdi autentičnost samog video snimka, koji je sinoć objavila Islamska država, ali može da potvrdi da je Goto ubijen.
Obama u priopćenju ističe Gotovu hrabrost i pozdravlja upornu posvećenost Japana postizanju mira i prosperiteta na Bliskom Istoku, kao i širom svijeta.

Britanski premijer David Cameron je sinoć osudio "zaprepašćujuće" ubojstvo japanskog novinara, koji je kidnapiran u listopadu dok je u Siriji pokušao osloboditi kolegu koji je ubijen početkom siječnja.

"Oštro osuđujem užasno i prezira vrijedno ubojstvo Kenjija Gotoa. To je još jedan podsjetnik da je IS otjelotvorenje zla i da ne pokazuje nikakav obzir prema ljudskom životu", navodi se u propćenju Camerona, prenose Agencije.

Ubojstvo japanskog taoca je osudio i francuski predsjednik Fransoaa Holand.

"Oštro osuđujem brutalno ubojstvo japanskog državljanina Kenjija Gotoa. Francuska suosjeća s Japanom u ovom teškom trenutku", navodi se u priopćenju.
Hlande je dodao da će Francuska i Japan nastaviti "sarađivati u cilju postizanja mira na Bliskom Istoku i eliminiranja terorističkih grupa".

Islamska država objavila je sinoć snimka na internetu navodeći da su odsijecanjem glave ubili i drugog japanskog taoca, Kenjija Gotoa. Britanska agencija Reuters prenijela je da se na snimci vidi jedna osoba s nožem na vratu Japanca koji kleči, a zatim je prikazano tijelo tog japanskog novinara, taoca, na kome je postavljena njegova glava.

Obraćajući se direktno japanskom premijeru Shinzo Abeu, osoba s nožem je rekla: "Zbog vaše nepromišljene odluke da sudjelujete u ratu u kojem ne možete pobijediti, ovaj nož ne samo da će ubiti Kenjija već će biti iskorišten i da prolije krv kad god naiđemo na vaše ljude. Noćna mora za Japan je počela", rekao je on, prenosi Reuters.

Podsjetimo, teroristička organizacija ISIS je 20. siječnja objavila video snimak u kojem prijeti da će ubiti dva japanska taoca ako za njih u roku od 72 sata ne bude plaćena otkupnina od 200 milijuna dolara.

To je bilo prvi put da ISIS prijeti ubijanjem ili traži otkupninu za Japance. U ljeto prošle godine militanti su objavili video snimke u kojima su prijetili ubojstvom novinara koji su bili državljani Velike Britanije i Sjedinjenih Američki Država, te su ih na kraju i pogubili.

Novinari James Foley i Steven Sotloff, koji su ubijeni, bili su prikazani na isti način kao i dvojica Japanaca u današnjem video snimku.

Kopirati
Drag cursor here to close