Sirija

Smrt snimljena dronom: Ratni pakao kakav do sada niste vidjeli!

Vijesti / Svijet | 29. 11. 2015. u 00:01 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Rusija zračnim napadima preuzela značajnu ulogu u sirijskom ratu, regularne vojne snage Bašara al-Assada (SAA) početkom listopada su pokrenule kopnenu ofanzivu na nekoliko bojišta.

Rusko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je položaje i logistiku Islamske države (ISIL) i Slobodne sirijske vojske (FSA). Na terenu su kopnene snage SAA, Hezbolaha, raznih šiitskih milicija i Kurdi počeli s određenim operacijama zauzimanja ključnih gradova i probijanja blokada opkoljenih vojnih baza.

Nesumnjivo, najznačajnija pobjeda SAA ostvarena je deblokadom vojne baze Kuweiers istočno od Aleppa. Ova velika vojna zrakoplovna baza tri je godine u potpunom okruženju izdržala napade vojnika ISIL-a.

Na suprotnoj strani ratišta, jugozapadno od Aleppa, u tijeku je druga ofanziva protiv pobunjenika tj. Slobodne sirijske vojske (FSA). I ovdje je zabilježen određen pomak na bojištu, ali posljednjih dana zauzete položaje, pobunjenici FSA-a ponovno su vratili pod svoju kontrolu i potisnuli šarolike postrojbe iračkih dobrovoljaca, šiitskih milicija i Hezbolaha.

Ovdje se borbe vode u ravničarskom pustinjskom kraju ispresijecanom cestama i kanalima za kontrolu nad manjim naseljima ili selima koja su sada uglavnom pretvorena u gomile ruševina.

Upravo je na ovom bojištu nastao nesumnjivo najbolji ratni video snimak dronom iz zraka.

Na njemu se vide pobunjenici iz mehanizirane postrojbe Al-Nusra tijekom napada na navodno iračku šiitsku pješačku postrojbu koja je držala položaje u selu Tell Bajer. Dok većinu snimka čine kadrovi iz zraka, vide se i pojedini kadrovi s kamere postavljene na kupolu tenka dok juri na položaje neprijatelja. U pratnji tenka idu i dva oklopna vozila, a na kadrovima obje kamere vide se suparnički vojnici kako bježe pred oklopnim vozilima iz kojih se kasnije iskrcala pješadija.

Na početku napada vidi se RPG projektil koji je promašio jureći tenk nakon čega se raspala obrana. Uslijedilo je naganjanje između kuća, bježanje, panika ... što se vidi na kadrovima snimljenim iz zraka.

Prema informacijama koje su pobunjenici kasnije objavili na internetu, smrtno je stradao veliki dio ove šiitske pješačke postrojbe, a prikazani su i snimci zarobljenika. Jedan dio objavljenih fotografija prikazuje njihove osobne dokumente što bi trebalo potvrditi kako se radi o Iračanima.

Na drugim bojištima bilježe se određeni pomaci od strane sirijskih regularnih postrojbi potpomognuti ruskom zračnom podrškom. Njihov daljnji uspjeh znatno je ograničen nakon što su pobunjenici dobili značajne količine američkih protuoklopnih raketnih sustava TOW.

Sirijski rat daleko je od završetka. Nakon obaranja ruskog bombardera, prekida ekonomskih odnosa s Turskom i teških riječi dvojice predsjednika, neki novi igrači samo su povećali mogućnost da na tlu Sirije dođe do još gore eskalacije sukoba.

U prilog tomu idu informacije kako je Turska danas na granicu sa Sirijom dopremila oko stotinu tenkova, radar za elektronsko ratovanje Koral i drugo teško naoružanje. Ovo je odgovor na rusku raketnu krstaricu Moskva koja se nalazi u sirijskim teritorijalnim vodama i već postavljeni moderni protuzračni sustav S-400 ...

Ulje na vatru dolio je saudijski ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir rekavši kako će njegova zemlja i dalje podupirati opozicijske skupine koje rade na rušenju Bašara al-Assada s vlasti u Siriji.

"Vojna opcija je i dalje moguća, a potpora za sirijsku opoziciju će se nastaviti", rekao je Jubeir. S obzirom na gomilanje turskih tenkova i ''vojnu opciju'', otvorena kopnena agresija na Siriju nije nemoguća.

Kopirati
Drag cursor here to close