Ničija zemlja je SLO

Slovenija: Samozvana Kraljevina Enklava nije na "ničijoj" zemlji

Vijesti / Flash | 22. 05. 2015. u 07:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u četvrtak na informacije o osnivanju samozvane i virtualne "Kraljevine Enklave", koju je na površini manjoj od 100 kvadratnih metara između slovenske Brezovice kod Metlike i hrvatske Brezovice Žumberačke nedavno proglasio Poljak Kamil Wrona, objavivši da je riječ o ničijem teritoriju i da oni koje će kao prvi "kralj" primiti u državljanstvo te kraljevine neće morati plaćati porez.

Nakon što su to kao zanimljivost objavile i svjetske agencije, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je upoznato s rastućim trendom osnivanja virtualnih mikrodržava te da na takve medijske doskočice nema nikakvog utjecaja.

Ministarstvo je ipak iskoristilo priliku pojasniti svoju poziciju o spomenutoj parceli koju je uzurpirao poljski državljanin, ustvrdivši da nije riječ o "ničijoj zemlji".

"Kako bi se izbjegao svaki nesporazum, želimo podsjetiti da se postupak za određivanje kopnene granice između Slovenije i Hrvatske odvija na arbitražnom sudu", navelo je Ministarstvo.

"Unatoč različitim pogledima dviju država, na njihovoj granici nema takozvane 'ničije' zemlje. Navedeno ozemlje je slovensko, a to je Slovenija predložila i arbitražnom sudu", navelo je u priopćenju slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close