Spomenik

Slovenci mire partizane i domobrane pločom na američkom teritoriju

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenci su dobili prvu spomen ploču koja poziva na pomirenje potomaka partizana i domobrana, ali na neobičnom mjestu - na željeznoj ogradi američkog veleposlanstva u Ljubljani, formalno na teritoriju SAD-a.

"Problem nacionalne pomirbe ostaje najveća prepreka slovenskom jedinstvu. Prošlost se ne smije ignorirati, ali se ne smije živjeti u prošlosti", rekao je inicijator podizanja spomen-ploče, američki veleposlanik Joseph A. Mussomeli.

U razgovoru za Slovensku televiziju Mussomeli je rekao da neki lijevi i desni slovenski političari i danas manipuliraju prošlošću u političke svrhe, te zanijekao da se postavljanjem spomenika umiješao u slovenske unutrarnje poslove i osjetljivo pitanje nacionalnog pomirenja i dokidanja podjela iz vremena Drugog svjetskog rata koje još oštro dijeli ljevicu i desnicu.

Na pitanje kako bi bilo da slovenska ambasada u Washingtonu podigne spomenik pomirenja žrtvama građanskog rata (1861-1865) u SAD-u, Mussomeli je rekao da bi Amerikanci time bili "oduševljeni" i da za razliku od Slovenije u Americi nijedan političar ne može računati na glasove u vezi podjela iz tog rata jer one više ne postoje, a pomirenje je davno završeno.

Mussomeli, čije izjave i potezi u Ljubljani ponekad izazivaju kontroverze, tvrdi da njegov potez sa spomenikom nacionalnom pomirenju nikako ne odražava "patroniziranje" Slovenaca. Naprotiv, patroniziranje bi bilo ako bi američki veleposlanik samo davao trivijalne izjave o tome kako Slovenija ima lijepe planine i krasne ljude, istaknuo je Mussomeli.

Kopirati
Drag cursor here to close