Sporazum o prodruživanju

Slovački veleposlanik u BiH: Optimist sam po pitanju europskog puta BiH

Vijesti / Flash | 16. 03. 2015. u 11:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Jan Pšenica izrazio je nadu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) koji je BiH potpisala s Europskom unijom prije sedam godina, stupiti na snagu.

''Potrebno je određeno razdoblje za te pravne procedure, vidjet ćemo to danas, no očekuje se da se to dogoditi u lipnju. Optimist sam jer je BiH ispunila šta se od nje zahtijevalo. Sada Europska unija mora odlučiti o stupanju na snagu tog sporazuma i siguran sam da će se to i dogoditi'', kazao je novinarima Pšenica.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini predložit će danas Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH.

Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati europski put za BiH, ali kako je kazala glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančić to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

To je prilikom posjete BiH u veljači naglasila Mogherini kazavši da se moraju napraviti konkretne mjere radi približavanja BiH Europskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Istaknula je tada da nakon usvajanja Izjave o europskoj opredijeljenosti BiH treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

Kao prioritete je navela reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta da bi se osnažila učinkovitost institucija na svim razinama.

Također, tada je poručila da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

Stupanje na snagu SPP-a predstavlja najhitniji korak na putu BiH ka članstvu u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close