Lažni azilanti

Skraćena procedura za dobivanje azila za građane BiH

Vijesti / Flash | 22. 09. 2014. u 15:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Agenciji Fena da je izmijenjena i usvojena legislativa u Saveznoj Republici Njemačkoj koja se tiče statusa lažnih azilanata s područja BiH, Makedonije i Srbije.

''To su uglavnom izmjene i dopune koje će značajno skraćivati procedure odlučivanja po zahtjevima za azil iz ove tri zemlje, budući da smo zadnje dvije godine svjedoci jako puno zloupotreba od naših građana statusa za azil koji je po humanitarnom pravu pomoć ljudima kojima zaista treba, iz ratom ugroženih područja, područja ugroženih katastrofama itd.'', kazao je Dautbašić.

Naveo je da će se procedure koje su trajale po par mjeseci u Njemačkoj, sada mjeriti u danima, a ne mjesecima, piše Fena.

''Brojevi koje smo imali proteklih par godina, gdje smo mjerili lažne azilante iz BiH u tisućama, iskreno se nadam da će od sada biti puno manji. Nadamo se da ćemo na ovaj način završiti ovaj jedan problem koji smo imali u posljednje dvije godine'', kazao je Dautbašić.

Upitan kakva je situacija u vezi s lažnim azilantima iz BiH u ostalim državama, odgovorio je da je stanje jako dobro.

''Od otprilike 4.000 građana koji su tražili azil u EU, 99 posto otpada na Njemačku, a manje od jedan posto na sve ostale zemlje EU, što samim tim pokazuje da je stanje u drugim zemljama dobro'', kazao je Dautbašić.

Kopirati
Drag cursor here to close