Svi će tražiti šansu

Škotski slučaj ne vrijedi za Balkan

Vijesti / Flash | 19. 09. 2014. u 09:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Bruxellesa poručuju da škotski slučaj ne vrijedi za Balkan, stav Londona po ovom pitanju bio je jasan - dozvolio je izjašnjavanje. Europa bi se uskoro mogla suočiti s novim problemom, još "masa" regija i republika u Europi želi pravo na samoopredjeljenje i demokratski referendum po ugledu na škotski.

Da je britanski premijer David Cameron svoje čuveno upozorenje Škotima izrekao prije mjesec ili više dana "Ako idete - idete zauvijek" - Škoti bi gotovo sigurno otišli, smatraju analitički portali na Zapadu.

Velika Britanija je ostala u sadašnjim granicama, ali pravi pobjednik su Škoti koji će zauzvrat dobiti veća politička ovlaštenja, mada ni sadašnja nisu bila mala, ocjenjuju analitičari.

London je prvo ponudio veću autonomiju u zamjenu za opstanak Britanije, pa su Škoti prihvatili tu ponudu i odlučili da nastave život kao dio britanskog carstva. Cameron već od siječnja mora ispuniti obećanje i da prebaciti Edinburg nove nadležnosti.

Tako se može reći da su svi dobili ovim referendumom - London je ostao centar Velike Britanije, a Škoti su "unovčili" glasanje protiv neovisnosti.

Ono što može zabrinuti ostatak Europe jeste činjenica da je referendum održan i da će na toj činjenici inzistirati sve regije koji žele neovisnost.

Katalonci uopće ne sumnjaju da bi oni izglasali neovisnost, a u to ne sumnja ni Madrid, pa zato svim silama sprječava referendum. No pitanje je, koliko dugo će to biti moguće izbjegavati nakon škotskog slučaja? I s kojim obrazloženjima se nekome to pravo daje, a nekome uskraćuje - navode portali.

Dok Madrid Barceloni prijeti tenkovima, dok na istoku Ukrajine volju naroda i njihove referendume odbacuju svi.

Pri tome, samo 20 posto Škota osjeća se i Škotima i Britancima, a svega četiri posto samo Britancima. Zato njihova odluka da ostanu nema nikakvu patriotsku već isključivo materijalnu osnovu, javlja Srna. Glasanjem za uniju Škoti su dobili veća ovlaštenja, a u pojedinim sferama i znatno veće političke beneficije.

Problem Europe je u tome što neki drugi narodi možda neće tako odlučiti i neće se zadovoljiti samo dodatnom autonomijom.

Kopirati
Drag cursor here to close