Sumnje

Škotski referendum je namješten?

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 15:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Škotska službeno odbila odvojiti se iz Ujedinjenog Kraljevstva, počele su priče o namještenosti rezultata referenduma.

Naime, na LiveLeaku pojavio se video čiji autor tvrdi kako ima nekoliko dokaza o namještanju rezultata, a policija u Glasgowu, koji je inače većinom bio za odcjepljenje, istražuje slučajeve kada je netko glasovao pod lažnim imenom.

No, žena, koja se u videu pojavljuje kao dokaz prevare, kasnije je medijima rekla da je greškom postavila listiće s jednim odgovorom na mjesto drugih te da je na snimci uhvaćena kako u biti ispravlja grešku.

Autor videa potom tvrdi da se na televizijskim snimkama vidi da su na hrpi sa oznakama 'No'ustvari listići na kojima su se građani izjasnili za neovisnost.

Sumnje se povećali i ruski promatrači koji su rekli kako im nije bilo dozvoljeno promatranje.

Tako promatrač Igor Borisov kaže kako nisu puštali promatrače blizu i da je bilo jako teško vidjeti što se događa zbog veličine prostora u kojem su se brojali glasovi.

''Tamo su bili stolovi, s glasačkim papirićima na njima, no promatrače nisu puštali blizu. Bilo je nemoguće vidjeti što se točno događa. Nejasno je i otkud su dolazile kutije s glasovima'', izjavio je Borisov i dodao kako nikoga nije zanimalo tko je donosio glasove.

''Nije bilo niti pečata niti potpisa kada su se predavali glasovi'', rekao je Borisov ruskim medijima nakon povratka iz Škotske.

Kopirati
Drag cursor here to close