Ubojice, ubojice

Skoplje: Prosvjednici pokušali upasti u vladu

Vijesti / Flash | 05. 05. 2015. u 22:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonska policija vodenim topovima i šok bombama pokušavala je u utorak navečer rastjerati demonstrante koji su satima prosvjedovali ispred zgrade vlade u Skoplju. Kako prenosi RTS, ozlijeđeno je desetak policajaca i nekoliko demonstranata, a uhićene su najmanje četiri osobe.

Prosvjedi i neredi koji su ih pratili izbili su nakon što je oporbeni Socijaldemokratski savez (SDSM) objavio da je premijer Nikola Gruevski prije nekoliko godina pokušao zataškati ubojstvo.

Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je da je riječ o zločinu koji je navodno počinio policajac na dužnosti, a do ocjene da je premijer sve zataškao došao je nakon preslušavanja snimki nezakonito prisluškivanih razgovora šefa makedonske tajne službe Saše Mijalkova.

Zaev je na konferenciji za novinare pojasnio kako je jednog mladića policajac prije četiri godine ubio dok je vladajući VMRO-DPMNE slavio izbornu pobjedu na otvorenom.

'Smrt ovog mladića je osim bola i revolta otvorila i pitanja koja do danas nisu zatvorena. Zbog čega je MUP danima prikrivao ubojstvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca, zbog čega nitko nije preuzeo odgovornost za gašenje jednog mladog života', upitao je Zaev.

Prema njegovim riječima, iz prisluškivanog se materijala može čuti priznanje Saše Mijalkova da je ubojstvo izvršio policajac Igor Spasov koji je bio na dužnosti, a ne kako se htjelo prikazati da je taj policajac skupu vladajuće stranke prisustvovao kao fizička osoba.

'Vlast Gruevskog je skrojila plan da se iza zida osobne odgovornosti prikrije odgovornost MUP-a', dodao je Zaev koji je optužio Gruevskog da je znao za ubojstvo.

'Znao je tko je ubio Neškovskog, ali je to skrivao. Znao je da su njegovo osiguranje i MUP skrivali slučaj i pravili lažne bilješke i umjesto da zatraži objavu istine i da se pozovu na odgovornost svi koji su sudjelovali u tom događaju stao je u obranu svojih ljudi kako bi zaštitio svoju kožu', rekao je Zaev.

Potvrdio je kako je za ubojstvo 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog u lipnju 2011. godine odgovoran pripadnik makedonske specijalne policijske jedinice "Tigrovi" Igor Spasov.

Nedugo nakon njegove konferencije, stigla je informacija o prosvjednom skupu koji je ubrzo započeo pred vladinom zgradom u Skoplju. Kako je rastao broj okupljenih, tako je rasla i napetost, a s padom noći došlo je i do nereda.

Okupljeni su demonstranti izvikivali 'Ubojice, ubojice!', a pred njima se pojavio kordon policije. Kako se vidi na snimkama s mjesta događaja, u jednom je trenutku došlo i do naguravanja, a policija je koristila vodene topove i šok bombe. U kasnim večernjim satima demonstranti su se u skupinama počeli razilaziti i njihov se broj značajno smanjio.

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada je dio demonstranata pokušao upasti u dvorište vlade. Među okupljenima je bio i Aleksandar Neškovski, brat prije četiri godine ubijenog mladića. Nekoliko policajaca ga je napalo i spriječilo u naumu da uđe u dvorište kako bi razgovarao s nekim od nadležnih.

Kopirati
Drag cursor here to close