Dom naroda

Sjednica 'zapela' na dnevnicama i dodjeli građevinskog zemljišta za stanovništvo ugroženo poplavama

Vijesti / Flash | 23. 06. 2014. u 15:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja izvanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je popodne na zahtjev delegata bošnjačkog naroda nakon što većinsku podršku Doma nije dobio prvi od tri zakona predložena iz Federalna vlade Parlamentu po hitnom postupku čija je materija pomoć i saniranje posljedica na područjima u FBiH nastradalim u katastrofalnim majskim poplavama.

Sjednica će biti nastavljena idućeg tjedna, rečeno je, iako točan datum nije preciziran.

Nitko od članova Doma nije nakon prekida detaljno obrazložio šta bi do tada moglo da se učini za spas, odnosno podršku zakonima iz ovog područja Parlamentu.

Amir Zukić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka, kazao je da Vlada treba da pokuša naći rješenje za ovaj problem.

Bošnjaci, koji su kao i pripadnici iz kategorije ostalih naroda glasali za taj zakon, nisu obrazložili razlog zbog kojeg su zatražili pauzu nego će to učiniti po njenom isteku, ali su neslužbeno izjavljivali da treba razmotriti što činiti dalje u situaciji kad Federalni parlament "očito neće izglasati zakone koje najviše očekuju ugroženi od poplava i klizišta".

Podršku zakonu nije dala većina delegata Hrvata, bili su uzdržani, kao i jedan broj iz delegatskog kluba Srba.

Puni naziv teksta je Prijedlog zakona o financiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, a predviđa između ostalog da zaposleni u FBiH izdvajaju jednu dnevnicu kao pomoć ugroženima.

Proteklog tjedna je taj zakon odobren u Zastupničkom domu, kao i drugi zakon iz ovog seta - o dodjeli građevinskog zemljišta onima koji su zbog poplava i klizišta ostali bez krova nad glavom. Nijedan pa ni ovaj propis sa zakonskom snagom ne može stupiti na snagu ako ga ne odobre oba doma.

U Zastupničkom domu proteklog tjedna većinsku podršku nije dobio treći predloženi propis iz ovog seta - o osnivanju fonda za pomoć nastradalim područjima, pa je Federalna vlada danas Domu naroda predložila novi tekst.

Pošto je nova sjednica Zastupničkom doma planirana za srijedu, planirano je da i ta razina razmotri najnoviji tekst.

Nijedan federalni zakon ne može stupiti na snagu ako ga ne odobre oba doma.

Kopirati
Drag cursor here to close