Uvijek malo

Sirotinja u BiH: Otac predsjednika stranci posudio milijun KM

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH provest će na terenu reviziju financija 16 stranaka, odlučeno je na današnjoj sjednici Povjerenstva na kojoj je razmotrena informacija o pregledanim godišnjim financijskim izvještajima političkih stranaka za 2013. godinu.

Povjerenstvu je 105 stranaka dostavilo financijski izvještaj za 2013. godinu, a od tog broja 89 stranaka dobit će izvještaj o izvršenom pregledu izvještaja.

Financijski izvještaj za 2013. godinu Središnjem izbornom povjerenstvu nije dostavilo 16 stranaka, među kojima je 13 stranaka koje već treću godinu nisu dostavile financijski izvještaj.

Tih 13 stranaka u razdoblju za koji nisu dostavile financijski izvještaj nisu sudjelovale na izborima, zbog čega se pretpostavlja da više nisu aktivne i Središnje izborno povjerenstvo će od nadležnih sudova zatražiti njihovo brisanje iz sudskog registra političkih subjekata.

Brisanje iz sudskog registra će biti traženo za sljedeće političke stranke: Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srpske, Bihaćka građanska alternative, Hrvatski blok BiH, Hrvatska stranka prava Posavine, Narodna stranka Brčko Distrikt BiH, Brčanska demokratska inicijativa-Za bolje Brčko, Socijaldemokratska partija RS, Nezavisna lista BiH, Ekološka stranka E5-Zeleni, Narodna bošnjačka stranka, Bosansko demokratska stranka i Stranka kokuza.

Na sjednici je rečeno kako su do sada na prijedlog Povjerenstva izbrisane 153 stranke, a iznesen je i podatak da trenutno u BiH djeluje 108 stranaka, uključujući i 13 za koje se traži brisanje.

Članovi Povjerenstva ukazali su na slučaj jedne političke stranke kojoj je fizičko lice, u ovom slučaju otac predsjednika stranke, još 2006. godine posudio milijun KM.

Prema posljednjim podacima, još 817.000 KM pozajmice nije vraćeno, a u međuvremenu su isto fizičko lice i ova stranka imale više međusobnih financijskih transakcija.

Naime, jučer je istekao rok za dostavljanje izvještaja političkih stranaka o financiranju izborne kampanje, a informacije bi u dogledno vrijeme trebale biti dostupne javnosti.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo donijelo odluku o povratu novca uplaćenog za ovjere listi za sudjelovanje na Općim izborima u listopadu ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close