Uzvraćen udarac

SIPA podnijela prijavu protiv dvije osobe zbog pokretanja postupka protiv Zupca

Vijesti / Flash | 15. 09. 2014. u 15:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužiteljstvu BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu protiv dvije osobe, inicijala M. D. M i M. Ć., a u vezi s postupanjem nakon pokretanja kaznenog postupka protiv Zorana Zupca, direktora SIPA-e.

Ovo je danas u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu novinarima potvrdila policijska službenica ove agencije Kristina Jozić, navodeći da je izvještaj protiv spomenutih osoba podnesen zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno produženo kazneno djelo suizvršiteljstvo.

"Prvoprijavljeni je dostavio informaciju drugoprijavljenom i naložio da drugoprijavljeni postupi protivno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, odnosno istom informacijom je od njega protupravno zatražio da donese rješenje o onemogućavanju pristupa tajnim podacima "oštećenom" Goranu Zupcu", navodi Jozić, ustvrdivši da je sve činio s ciljem suspenzije direktora SIPA-e.

Kako nadalje navodi, "drugoprijavljeni je nezakonitim radnjama postupio protivno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i protivno odredbama Pravilnika o načinu izdavanja sigurnosnih dozvola i to na način da je poduzeo službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno druge službene osobe i donio nezakoniti upravni akt u formi rješenja" (rješenje o onemogućavanju pristupa tajnim podacima direktoru SIPA-e Goranu Zupcu).

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH ranije je podiglo optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tijekom prosvjeda organiziranih 7. veljače u Sarajevu, odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.

U međuvremenu, Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Zupca koja ga tereti za kazneno djelo - nesavjestan rad u službi. Kako bh. mediji prenose, izvještaj koji je SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH 5. rujna ove godine odnosi se na tužitelja Tužiteljstva BiH Miroslava D. Markovića i doministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara, prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close