Radnički prosvjed

Sindikat RS-a: Policija traži da platimo osiguranje prosvjeda 1. svibnja

Vijesti / Flash | 28. 04. 2017. u 18:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Saveza sindikata Republike Srpske tvrde da im je policija u Banjoj Luci tražila da plate osiguranje protestne šetnje, 1.svibnja, u tom gradu.

Navode da su u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, koji je na snazi od 2008. godine, u roku podnijeli prijavu CJB Banja Luka za održavanje mirne protestne šetnje 1. svibnja.

''Prvi put u povijesti sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa, ali da smo dužni platiti troškove angažiranja policijskih službenika na osiguranju javnog skupa'', navode.

Savez sindikata RS u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nije tražio policijske službenike da osiguravaju javni skup, jer su u skladu s istim zakonom osigurali redare iz svojih redova.

''Od CJB Banja Luka smo dobili predračun da uplatimo 3.080 KM za 77 policijskih službenika koji po procjeni CJB Banja Luka bi trebali da osiguravaju javni skup'', tvrde iz Saveza sindikata RS.

Obavijest im je dostavljena danas u 13.00 sati.

''Da bi javni skup koji organizira Sindikat bio održan, potrebno je avansno uplatiti traženi iznos. Savez sindikata i granski sindikati u 25 godina održali su veliki broj protesta s različitim zahtjevima i u različito vrijeme i nikad CJB Banja Luka nije zahtijevao da plaćamo policijske službenike koji su angažirani za osiguranje skupa'', dodaju sindikalci.

Napominju da prosvjednom prvosvibanjskom šetnjom "ne zarađuju, pa im nije ni logično da traže i plaćaju osiguranje".

''Ne organiziramo koncert estradnih zvijezda niti sportska natjecanja nego mirnu prosvjednu šetnju kojom obilježavamo naš praznik - Prvi svibanj međunarodni praznik rada'', poručuju iz sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close