Koalicija

SDA-SBB osvojila 34 načelnika mjesta: Stolac se mora istražiti

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 21:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je da je nakon današnjih lokalnih izbora ova stranka osvojila veliki broj općinskih mandata, a koalicija SDA-Savez za bolju budućnost (SBB) osvojila je najveći broj načelničkih pozicija u BiH.

Ova koalicija je tako osvojila 34 načelnika mjesta i to 33 u Federaciji BiH i jedno načelničko mjesto u Republici Srpskoj.

Glasovi se još zbrajaju, ali Izetbegović je izrazio nadu da će kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, kojeg je SDA-SBB podržala, nakon što stignu glasovi iz odsustva i putem pošte biti pobjednik u ovoj općini.

Pozvao je nadležne institucije da preispitaju situaciju u općini Stolac u kojoj je u poslijepodnevnim satima prekinut izborni proces.

Izgubljene općine

Kako je kazao, koalicija SDA-SBB je osvojila općine: Trnovo, Brezu, Doboj-Jug, Srebrenik, Sapnu i Kladanj.

"Nažalost, nije uspjela da zadrži načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji", poručio je Izetbegović.

Tako je SDA je 2012. godine osvojila 42 načelnička mjesta, dok je na ovim izborima kandidirala ukupno 59 kandidata u Federaciji BiH i tri kandidata u Republici Srpskoj u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Imali su načelnike u općinama Bužim, Bihać, Sanski Most, Odžak, Banovići, Čelić, Doboj-Istok, Lukavac, Teočak, Živinice, Kalesija, Kladanj, Sapna, Srebrenik, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Zenica, Kakanj, Vareš, Olovo, Pale-Prača (FBiH), Foča - Ustikolina, Busovača, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf, Jajce, Novi Travnik, Vitez, Travnik, Jablanica, Konjic, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš, Srebrenica (zajednički kandidat nekoliko stranaka) i Vukosavlje.

Kada su u pitanju općinska vijeća SDA je 2012. godine osvojila 488 vijećničkih mjesta, ali taj broj nije ostao isti jer su pojedini vijećnici prelazili u druge stranke.

Radončić čestitao SDP-u 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je u Bihaću kako je ova stranka u ukupnom rezultatu osvojila drugo mjesto, što govori da se ova stranka vrijedno razvija.

Zahvalio je svim građanima koji su danas izvršili građansku obavezu te čestitao političkim rivalima, posebno Socijaldemokatskoj partiji što je uspjela da ponovo biti lider opozicije.

''Želim skrenuti pažnju na slučajeve u Tuzli koji upućuju da bi ovo trebali biti zadnji izbori koji se održavaju na način kako se to radilo na prošlom stoljeću, odnosno da nema elektronskog brojanja i brzog saznavanja rezultata'', kazao je.

Između ostalog, Radončić je također osudio i događanja u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close