Vjerska obilježja

SDA traži da VSTVBiH stavi izvan snage zaključak u vezi s pitanjem ograničavanja vjerskih sloboda

Kultura / Vjera | 24. 01. 2016. u 14:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas priopćenjem za javnost u vezi s nedavnim odlukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) o zabrani nošenja vjerskih obilježja sucima i tužiteljima, odnosno nositeljima pravosudnih funkcija, u kojem navodi "da je način na koji VSTVBiH normira ovo pitanje nedorečen, čime je ostavljen prostor za manipulacije".

Navode da se VSTVBiH se, bez jasno vidljivog razloga, upustilo u osjetljivo pitanje o ograničavanju vjerskih sloboda u Bosni i Hercegovini, mada su one zagarantirane Ustavom BiH, čl. II st.1. i članom II/4, Univerzalnom deklaracijom UN-a o zaštiti ljudskih prava, u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Zakonom o zabrani diskriminacije.

SDA smatra "da VSTVBiH uvodi ovo pitanje u državne organe na 'mala vrata', kroz zaključke i kodekse, a ne kroz zakon i parlamentarnu raspravu, te na taj način sužava transparentnost svoga rada".

Stav ove stranke je da način na koji VSTVBiH normira ovo pitanje "nedorečen, čime je ostavljen prostor za manipulacije".

''Zar mahrama kod muslimanki, koja je usađena i u tradiciju ovog naroda i u vjersku obavezu, može biti vjersko obilježje podložno zabranama? To nas podsjeća na vremena kojih se nerado sjećamo. Bilo bi jako interesantno vidjeti spisak vjerskih obilježja koja su podložna zabranama, a koji bi nam ponudilo VSTVBiH'' navodi se u priopćenju.

SDA, nadalje, smatra "da je VSTVBiH na ovaj način prekoračio svoje ovlasti i uznemirio javnost", te, stoga, traži da stavi izvan snage navedeni zaključak, a "da se pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatra kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti".

Kopirati
Drag cursor here to close