ništa konkretno

Sastanak HDZ-SDA: Uspostava vlasti u HNŽ u četvrtak, bez dogovora o krizi u Federaciji

Vijesti / Flash | 12. 09. 2015. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka s velikim očekivanjima za rješavanje krize vlasti na federalnoj razini u Bosni i Hercegovini u Mostaru danas nije pronađeno konkretno rješenje.

Ništa konkretno

''Što se tiče FBiH moramo stabilizirati parlamentarnu većinu. Prostor je otvoren za sve one koji žele dobro Federaciji BiH, no ništa konkretno o tome nije dogovoreno, ali razgovor će se nastaviti'', rekao je između ostalog Bakir Izetbegović predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), nakon trosatnog sastanka s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Inače, Delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) koje su predvodili predsjednici tih stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, razgovarala je o mnogim pitanjima koja su otvorena posljednjih mjeseci.

''Razgovarali smo prije svega o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, gdje i kroz svoje zajedničko djelovanje i partnerstvo kroz ove dvije stranke pokušavamo stvoriti odnose koji bi trebali na neki način, prepoznat se kao pokretanje BiH'', kazao je lider HDZ-a i predsjednik predsjedništva BiH Dragan Čović, ističući kako je zadovoljan suradnjom sa SDA-om i njezinim liderom Bakirom Izetbegovićem.

Prostor otvoren za sve koji žele dobro BiH

''Naša zajednička procjena je da funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti na razini Predsjedništva BiH prije svega, pa onda na razini BiH i entiteta, te većini županija gdje djelujemo je dobra, ali da je i dalje treba unaprjeđivati'', rekao je Čović, piše Anadolija.

Barem jednom kvartalno će, kako je rekao ove dvije stranke održavati sastanke i otvoreno razgovarati o svim pitanjima i dilemama gdje treba politička intervencija da bi njihovi zastupnici donosili ključne odluke.

''Možemo reći da Predsjedništvo BiH dobro funkcionira. Vijeće ministara je pokrenulo BiH nakon višegodišnjeg zastoja na njezinom europskom putu, a potrebna je intenzivnija suradnja i bolja komunikacija koja će rezultirati ubrzanim predlaganjem i usvajanjem zakona na državnom nivou. Što se tiče Federacije BiH, tu moramo konačno stabilizirati parlamentarnu većinu. Svi sastanci koje smo gospodin Čović i ja imali sa raznim partnerima su bili u našem dogovoru. Ničega nije bilo da se nas dvojica prije toga nismo konsultirali i dogovorili. Prostor je otvoren za sve one koji žele dobro Federaciji BiH i koji žele stabilizirati prilike u zemlji i ubrzati reformske procese i ubrzati njen euroatlantski put'', zaključio je Izetbegović, te najavio da će se prema postignutim dogovorima Hercegovačko-neretvanska županija vlast dobiti sljedećeg četvrtka.

I SBB može biti partner

Na pitanje novinara je li SBB partner koji treba popuniti parlamentarnu većinu u FBiH, Izetbegović je rekao "to je pitanje za SBB".

''Mi smo rekli da imamo jedan okvir unutar kojeg, po meni, dolazi u obzir i SBB. Rekli smo da želimo stabilizirati prilike, da želimo prestati s konfliktima, s negativnom retorikom, da želimo napraviti konsenzus kada je u pitanju evropski put i sve ostalo. To je sada pitanje dogovora i pregovora, eventualno s ljudima iz SBB-a . Mislim da je politička agenda SBB-a i SDA jako bliska. To su stvari personalnih odnosa, nekih rivaliteta, koji su nažalost prerasli u animozitete. Ali to nisu nerješive stvari. Mi smo svi ovdje da radimo za državu, ovo nisu naši privatni poslovi. Mislim da valja naći snage da se stavovi približavaju, kazao je Izetbegović, no nije precizirao od koga treba da se očekuje poziv za razgovore.

''Razgovori s SBB-om su krenuli u Mostaru. Gospodin Čović je s najboljom namjerom i u dogovoru sa mnom razgovarao s gospodinom Fahrudinom Radončićem i ja sam kazao da je SDA spremna odazvati se jednom procesu, kako bismo približavali stavove i pravili eventualno stabilnu koaliciju. Očigledno, otopljavaju stvari s obje strane i mislim da ima spremnosti za razgovore i dogovor jer politika viđenja obje stranke kada je u pitanju BiH, Bošnjaci, Federacija je bliska i treba riješavati neke personalne udaljenosti, kazao je on.

Čović je rekao da je njegov stav o potrebnom ulasku SBB-a u vlast poznat, napominjući kako im trebaju partneri s kojima mogu dalje pokrenuti BiH.

''Ja sam duboko uvjeren da SBB ima taj kapacitet. Međutim da bi se to dogodilo prije svega moramo usuglasiti stajališta. Partneri HDZ-SDA uz sebe moraju vezati one s kojima dugoročno možemo napraviti ove preinake. Uvjeren sam da će vrlo brzo doći do tih razgovora kao što su do sada vođeni s nekim drugim manjim strankama i da ćemo, nadam se, u naredna dva mjeseca stabilizirati parlamentarnu većinu u FBiH, kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close