Arapović

Samo financijska ucjena može spasiti BiH

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Isključivo se preko novca može transakcijska elita koja vlada ovim društvom ucijeniti i natjerati na promjene. Sve drugo su prazne priče i zavaravanje i domaće i strane javnosti, jer je intres ovog političkog establišmenta da se zadrži status quo'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Adis Arapović, projekt menadžer iz Centara civilnih inicijativa.

Arapović navodi kako britansko-njemačka inicijativa, koja je postala inicijativa EU, na domaćem terenu ne daje očekivane rezultate zato što se enormna energija troši na političarenje.

''Ono što EU može u ovom trenutku uraditi je financijska ucjena. EU i MMF mogu napraviti odluku – što će biti konkretni uvjeti, što da u vrlo kratkom roku domaće vlasti urade kako bi dobile i jedan jedini euro od tih aranžmana'', rekao je Arapović istaknuvši kako svaki napredak i promjenu te svaki pozitivni korak k EU oni vide kao atak na svoje beneficije na pozicije moći pomoću kojih vladaju.

"Najbolji način da se u ovoj zemlji stvari za kratko vrijeme vrate na pravi kolosijek je sustavno uspostavljanje vladavine prava. Drugo, treba onemogućiti politička imenovanja u javnom sektoru, od najviših do najnižih pozicija", smatra Arapović i ističe kako je permanentna politička kriza u BiH izravno proporcionalna odsustvu mehanizma sustavnog postavljanja političke odgovornosti.

Jer, kaže Arapović, kad nema političke odgovornosti u formi izvanrednih izbora, opoziva političara, krivične odgovornosti za zloupotrebe, onda politički establišment može raditi bukvalno što hoće.

''To je taj scenarij koji se zove ovakva BiH – krčmljenje i enormno cijeđenje javnih resursa od strane vrhuški političkih stranaka kroz zloupotrebu institucija, javnih kompanija i zapošljavanje u javnom sektoru.

Arapović ističe kako se kada se smanji obujam stranačkog klijentelizma i kada se partokratska financijska moć obori, automatski se obara i moć vrhova političkih stranaka.

''Svi mi smo iz jednopartijskog jednoumlja prešli u višepartijsko jednoumlje, s mnogo autoritarnog, totalitarnog kulta ličnosti u većini vodećih parlamentarnih stranaka. Međutim, za razliku od Hrvatske ili Srbije, koje vrlo brzo idu naprijed, u BiH se promjene događaju puževim korakom. A i svaki taj koračić koji se i napravi, napravi se ili pod pritiskom međunarodne zajednice ili pod pritiskom domaćeg civilnog društva i medija. Nema demokratizacije političkih stranaka iznutra i to je činjenica nad činjenicama. Najmanje demokratizirani segment ovog društva su političke stranke, koje bi trebale biti katalizatori i motivatori društvenog napretka. A upravo nam oni ne daju da idemo naprijed'', rekao je Arapović.

Između ostalog, rekao je kako smatra da je sljedeća godina, dvije od prijelomne važnosti te da se moraju dogoditi generacijske tranzicijske reforme.

''EU ne smije sponzorirati ovu nakaradnu državu u kojoj samo postoji nekoliko stranaka. Uopće više nemam iluziju da socijalna nestabilnost prije ili poslije prijeti ovoj državi bez obzira na to koliko EU svojom financijskom infuzijom održava ovaj neodrživi politički koncept. Ovaj pristup daje sliku prividne stabilnosti, a iznutra tkivo odumire i događa se potpuna entropija. Ako se sustav iznutra uruši, onda ga više nikakva financijska infuzija izvana neće moći spasiti. Tek onda će nastupiti ta totalna destabilizacija koje se Europa toliko boji'', rekao je Nezavisnim novinama Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close