pretjerana reakcija?

SAD razmatrao nuklearni napad na Afganistan nakon 11. rujna

Vijesti / Flash | 30. 08. 2015. u 17:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nuklearni napad na Afganistan bio je za stolom u Washingtonu nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, izjavio je visoki njemački diplomat za magazin Spiegel.

Michael Steiner, aktualni njemački veleposlanik u Indiji, služio je kao savjetnik ondašnjeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera u vrijeme napada od 11. rujna.

''Papiri su bili napisani. Oni su zaista istraživali sve mogućnosti'', izjavio je on, potvrđujući da je i nuklearni napad bio opcija.

Pojavile su se brige u Berlinu da su Amerikanci toliko bili šokirani napadima koji su odnijeli 3.000 života, da će pretjerano reagirati, izjavio je Steiner za magazin.

Dodao je da se usprotivio Schroderovom planu da izrazi "bezuvjetnuu podršku" Sjedinjenim Državama, rekavši da nijedna zemlja ne bi trebala dobiti bjanko ček od Njemačke. Kancelar je tada povukao svoje primjedbe, kazao je Steiner.

Napadi od 11. rujna bili su prekretnica u posthladnoratovskom svijetu, šaljući Sjedinjene Države u globalni rat protiv islamskog terorizma.

Invazija na Afganistan i svrgavanje talibana s vlasti bili su najdirektnija posljedica napada od 11. rujna. To je širom svijeta pozdravljeno kao ispravan potez, za razliku od američke invazije na Irak, u kojoj je nekoliko europskih saveznika SAD-a, među kojima i Njemačka, odbilo sudjelovati.

Kopirati
Drag cursor here to close