Železnjak

Rusija želi Balkansku četvorku

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin snažno se zalaže za formiranje Balkanske četvorke, saveza vojno neutralnih i suverenih država u kome bi bile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija'', rekao je u četvrtak u Beogradu Sergej Železnjak, najbliži stranački suradnik ruskog lidera.

Železnjak, čije je službena dužnost zamjenik glavnog tajnika Putinove stranke Jedinstvena Rusija, poručio je kako je Moskva uvjerena da samo realizacija plana B4 dugoročno može osigurati mir i sigurnost na Balkanu i šire u Europi, prenio je Dnevni avaz.

Ruski dužnosnik je istovremeno upozorio da Zapad na silu uvlači Crnu Goru u NATO i da to može izazvati ozbiljne sukobe u regiji.

Prema Železnjakovim riječima, Srbija je najbolji primjer države koja doslijedno i principijelno čuva suverenitet i svoje interese.

''Pozdravljam napore za formiranje balkanskog saveza vojno neutralnih država, koji je bitan za sigurnost cijelog Balkana i cijele Europe. To je glavni put da se sačuva mir u regiji. Uradit ćemo sve što možemo da pomognemo Srbiji da očuva suverenitet. Snažna Srbija s Rusijom jeste moćan jamac sigurnosti. Da nije tako, tko zna na što bi bile spremne neke usijane glave koje ne misle dobro Balkanu!? Mi, Rusi i Srbi, bratski smo narodi, istomišljenici, imamo višestoljetnu zajedničku povijest, vrijednosti. Nas u suradnji ne rukovode samo interesi…'', istaknuo je Železnjak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima pokreta „Zavetnici“.

Istovremeno, upozorio je kako NATO pakt, u kom dominantnu ulogu imaju SAD, pokušava utjecati na balkanske zemlje, što se jasno vidi na primjeru Crne Gore.

''Crnogorsko društvo je podijeljeno kad je riječ o članstvu u NATO. U slučaju da se vještački i nasilno forsira učlanjenje, može doći do pogoršanja situacije i onda bi NATO odgovarao za konflikt u Crnoj Gori. S obzirom na to da se Balkan naoružava, to čak može dovesti i do žrtava! Mudro bi bilo pitati Crnogorce žele li u NATO. Vještačka prisiljavanja nikom nisu u interesu…'', naglasio je Železnjak.

Predsjednik „Zavetnika“ Stefan Stamenkovski, poslije sastanka sa Železnjakom, rekao je da s Narodnim slobodarskim pokretom i Narodnom mrežom pokreću inicijativu za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti.

''Prije dva dana se navršilo devet godina od potpisivanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti i vrijeme je da usvojimo zakon o neutralnosti. Naša jedina šansa jeste jaka, suverena, slobodna i vojno neutralna Srbija, koja će u okviru Balkanske četvorke biti nositelj ideje neutralnosti država'', naglasio je Stamenkovski.

Kopirati
Drag cursor here to close