osude i nedoumice

Rusija zabrinuta zbog mogućih isporuka bh naoružanja u Ukrajinu

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa zabrinutošću smo obratili pažnju na informaciju o mogućim isporukama vojne municije iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu. Takve namjere ne izazivaju ništa osim osuđivanja i nedoumice, uzimajući u obzir činjenicu da se takve isporuke planiraju iz zemlje koja je sama pretrpjela užase bratoubilačkog rata 1992.-1995. godina'', navodi se u komentaru službenog predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Aleksandra Lukaševiča u vezi mogućih isporuka bh. naoružanja u Ukrajinu.

On navodi da „izaziva oštru zabrinutost činjenica da će navedeno naoružanje biti iskorišteno kijevskim specijalcima za nastavak gađanja po naseljima i ubojstva civila“.

''Rezultat takvih ne čovječanskih akcija smo vidjeli u više gradova i sela na jugoistoku Ukrajine. Pozivamo bh. vlasti da odustanu od namjere da isporuče vojnu municiju Kijevu. Takvi planovi proturječe međunarodnim normama, obavezama prema OSCE-u posebno u okviru Foruma za suradnju na polju sigurnosti. Takav korak, posebno u situaciji kada je na jugoistoku Ukrajine došlo do eskalacije ratnih akcija, neće doprinositi mirnom reguliranju u ovoj regiji i dovest će do novih besmislenih civilnih žrtava'', navodi Lukaševič u vezi mogućih isporuka bh. naoružanja u Ukrajinu, priopćilo je Veleposlanstvo Rusije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close