najavili tri mjere

Rusija šalje moćnu krstaricu prema Siriji - uništit će sve koji zaprijete njenim snagama

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 23:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je srušila ruski zrakoplov tipa Suhoj SU-24 koji je izvodio borbene operacije u Siriji. Tvrdi da je povrijedio njen zračni prostor, te da su piloti 10 puta bili upozoreni da će biti napadnuti, ali da nisu reagirali.

Rusija tvrdi da njen avion nije ušao u turski zračni prostor, time i u zračni prostor NATO-a, a to, kazali su, mogu i dokazati. SAD zasad navodi da proučava podatke te da ne može reći gdje se Suhoj nalazio u trenutku kada su ga turski avioni srušili.

Rusija je objavila da će pojačati sigurnost svojih snaga u Siriji, osobito zračnu potporu.

Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom.

Tri mjere

General Rudskoj je istaknuo kako je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta.

1. Svaka borbena misija bit će izvođena uz potporu više lovaca

2. Zračna obrana će biti pojačana slanjem razarača 'Moskva' opremljenim navodećim raketama u blizinu sirijske obale kod pokrajine Latakija, sa zadaćom da uništi sve mete koje bi mogle predstavljati prijetnju

3. Svi vojni kontakti s Turskom se prekidaju

Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica 'Moskva' krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

"Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom," rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski zrakoplov nije prešao granicu s Turskom

"Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku," dodao je načelnik glavnog stožera.

Jedan pilot ubijen sa zemlje

Rudskoj je kazao kako je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oboril borbeni zrakoplov. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo kako je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja koja se nastavlja.

Inače, ruski razarač Moskva najmoćniji je brod Crnomorske flote, opremljen protuzračnim sustavom nazvanim 'Tvrđava', sličnim sustavu S-300. Baza 'Moskve' je Sevastopolj, ali je u Mediteranu od ljeta ove godine. Od 30. rujna se nalazi u istočnom Mediteranu kao podrška zračnim snagama.

NATO solidaran

''Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a'', izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Sjevernoatlanskog saveza na razini veleposlanika.

Sjedinjene Države kažu da još uvijek proučavaju sve podatke koje su prikupili o rušenju ruskog aviona. Na pitanje novinara može li SAD odgovoriti je li ruski lovac srušen nad Turskom ili nad Sirijom, glasnogovornik Pentagona Peter Cook je rekao da to američko zapovjedništvo 'još nije uspjelo definitivno utvrditi gdje se zrakoplov nalazio'.

Glasnogovornik američkih koalicijskih snaga u Siriji, pukovnik Steve Warren, za BBC je rekao da se još uvijek analiziraju podaci dobiveni s radara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close